2018. november 14., szerda

A Pentagon titkai - The Post


Talán a Spotlight bő két évvel ezelőtti Oscar - sikerén felbuzdulva fordult ismét az oknyomozós újságírós sztorik felé az amerikai filmesek figyelme…
Az elnök emberei óta azonban iszonyúan magas a léc, de a már említett, újabb generációs Spotlight is rendkívül komoly, érett mozi.


Steven Spielberg jó értelembe vett Hollywood-i iparossá vált az elmúlt évek során. Semmi degradáló nincs ebben, hisz a mester még most is teljesen okés mozikat szállít, és még mindig képes megvillantani a zsenijét is egy-egy jelenet erejéig. Csak formabontó, katartikus alkotásokra nem számíthatunk már tőle. Nincs ezzel semmi baj, hisz a kult-direktor már bőven túl van a nagy pillanatain, a nagy filmjein, s ebben az életszakaszban, túl a hetedik x-en már a merengős szentimentalizmus, a picit dekoncentrált, ráérős történetmesélés is bocsánatos bűn.


Nem hinnénk, hogy A Pentagon titkaival Spielberg célzottan Oscar-os babérokra tört (bár két jelölésre még így is futotta neki), ugyanis az ominózus „díjvadász” attitűd ezúttal hiányzik. Lehetséges, hogy a már említett okok miatt, de olyan ez a mozi, mintha Spielberg csupán a kedvenc színészei társaságában szerette volna múlatni az időt. Tom Hanks ugye már egyfajta kabala-művész a rendező számára – főként az utóbbi időben -, Meryl Streepről pedig mindig úgy nyilatkozott, hogy a kedvenc színésznője, akivel még sosem volt alkalma együtt dolgozni. Hát tessék!


A téma dacára elég komótos – mondhatni öreges – a tempó. Mindenki takaréklángon ég. Nem csupán Spielberg, Hanks és Meryl Streep is. Azzal együtt, hogy ezek a hatalmas művészek még így is ámulatba ejtők. Már a puszta jelenlétük miatt is.


A Pentagon titkai erős mozi – a képi világát, a formáit, a körvonalait illetően, de belbecs tekintetében ez már korántsem jelenthető ki róla.


A New York Times, majd a Washington Post munkatársai – ez utóbbira utal a cím – a ’70-es évek Amerikájának egyik legnagyobb politikai botrányát/összeesküvését göngyölítették fel. Ez a nagy volumenű, grandiózus ügy - újságírói zsargonnal élve: "sztori" - ennél sokkal erőteljesebb tálalást, sokkal több koncentrációt igényelt volna.
Főként Spielberg-i mércével mérve…

65%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése