2020. január 24., péntek

A nevem Dolemite - Dolemite Is My Name


Rudy Ray Moore neve valószínűleg kevesek számára cseng idehaza ismerősen. Nem véletlen, hisz Moore, annak ellenére, hogy óriási kult sztár volt Amerikában a 70-es évek tájékán,  csupán egy szűk réteget érintett meg szókimondó, trágár, mégis nagyon őszinte és szívhez szóló performanszaival. A szűk réteg esetünkben a fekete közösség, ami azért mégsem olyan szűkös, ha jobban belegondolunk, de Moore kendőzetlenségét a white America közel sem fogadta olyan kitörő lelkesedéssel, mint a tesói.


A pali azonban rendkívül elszántan, do it yourself alapon röpítette magát olyan messzire, s szerzett hírnevet, hogy arról aztán már muszáj volt tudomást vennie a fehér honfitársaknak is.
Moore, vagy ahogy később nevezte magát: Dolemite, stand up komikusként kezdte. Később lemezei jelentek meg, amelyeken spoken word stílusban adta elő pattogós funk alapokra az igen karakán, ötletes rímekbe szedett, vicces, vulgáris monológjait. A pali óriási népszerűségre tett szert Amerika szerte, főként az övéi körében, hogy aztán a belső hang filmkészítésre (is) sarkallja. Így vált Rudy Ray Moore a blaxploitation műfaj fenegyerekévé (is), a zsáner állócsillagává.


A fazon valóságos energia bomba volt, így Eddie Murphynél keresve sem találhatott volna alkalmasabb személyt a főszerepre a Netflix.
A fekete művész fürdőzik a szerepben. Harsány, de még épp a jó ízlés határán belül marad, extrovertált, de nem zavaró. Láthatóan és érezhetően szívét-lelkét beletette Dolemite figurájába.


Trágárság és káromkodás rég hatott már ennyire felszabadítóan amcsi vígjátékban. S ha picit talán terjengősnek is érezzük a filmet, a hangulat akkor is kompenzál.
Craig Brewer mozija remek karakterekkel dolgozik, külön öröm Wesley Snipes-t ismét a vásznon látni, méghozzá egy tőle szokatlan, ellenben nagyon is testhezálló szerepben.


A Dolemite laza, felhőtlen stílusa remekül passzol Rudy Ray Moore extravagáns, kicsit őrült, mégis nagyon szerethető figurájához.
Igazi feel good mozi ez, a szó legnemesebb értelmében.
Nagyon funky!

80%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése