2020. január 17., péntek

Az élet maga - Life Itself


Dan Fogelman igazán zavarba ejtő alkotó. No nem a nagyszerűsége okán, bár azt sem mondanánk, hogy jottányi tehetség sincs a paliban.
Fogelmanban van  kraft, hisz íróként olyan filmeket jegyez, mint a Crazy, stupid love, a Verdák, vagy a Danny Collins. Egyik sem katartikus mozi, de tény, hogy az író-rendező jártas a szórakoztatásban, és azzal is tisztában van, hogy mi fán terem a hollywoodi virtus.


S hogy miért zavarba ejtő Fogelman világa? Miért nehéz bármit is mondani a Life itself-ről? Azért mert bizonyára jóravaló, romantikus lelkülettel bíró háziasszonyok hada lincselné meg azt a rosszindulatú, lelketlen firkászt, aki rosszat merészel(ne) mondani az általuk olyannyira kedvelt filmről. Mert a Life itself klasszikusan „szép film”, csak hogy ezen túl, ha nagyon gonoszak akarunk lenni, más egyebet nem kínál. Azt viszont nagyon! A „szépet” teljes odaadással hozza, a maga hazugságaival, pozitívumaival, negatívumaival, ideologizált, és tipizált köcöllékeivel együtt. És az vesse az első követ szegény szeretett háziasszonyainkra, akinek nem esik néha jól Andalúziában andalgó szerelmespárokat nézegetni, meg sehová sem tartó, de igen hangzatos nagymonológot hallani az egyébként nagyszerűen alakító sármos Banderastól.  


A kritikusok - jó kritikusok lévén - keményen beleálltak Fogelman mozijába. A metascore-on pl. az igen gyászos 21%-on áll a film, ezzel szemben az imdb – melyen ugye a nézők szavaznak – már egy sokkal okésabb 6,7-es átlagot mutat. De még kontrasztosabb a Rotten Tomatoes ítélete, ahol a szakma szinte földbe döngölte a filmet a maga 14%-ával, míg a nézők 83%-ra értékelték azt.


Hol az igazság? Valahol félúton.
A Life itself pátosza, és szentimentalizmusa valóban fájó és bántó, még akkor is, ha egy kivételesen ügyesen szerkesztett mozival állunk szemben. Nem beszélve a klassz színészgárdáról. Oscar Isaac szokás szerint nagyon jó, pedig a forgatókönyv nem biztosít a számára túl nagy teret ahhoz, hogy kibontsa karakterét. Olivia Wilde szimplán okés, de az igazán megkapó alakítást Antonio Banderas prezentálja.


Az élet maga nem unalmas, sőt, kifejezetten érdekfeszítő mozi, de annyi feleslegesen váratlan, meghökkentő, s főként valószerűtlen fordulatot tartogat, amelyek épp az ellenkező, ún. 'nem kívánt hatást' váltják ki a nézőből.
S bár kétségkívül lebilincselő és bizonyos tekintetben izgalmas, amit látunk, sajnálatos, hogy egy ilyen együgyű, szépelgő konzekvenciát kínál Fogelman lezárása. No de Isten ments, hogy spoilerezzünk! Ezt a filmet már csak a hibái és ellentmondásai, furcsa kontrasztjai miatt is látni kell!


Vannak erényei a Life itselfnek, de az imént ecsetelt mellényúlások/negatívumok felemás, erősen fejcsóválós konklúziót szülnek.

55%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése