2018. március 19., hétfő

TOP 20 sci-fi 2000-től napjainkig



20. SÖTÉT ÉGBOLTOK - DARK SKIES (2013.)


Low-budget sci-fi horror. Közel sem tökéletes, de kellően rideg. Scott Stewart jól irányítja a szereplőit, s atmoszférateremtésből is jelesre vizsgázik. Kertvárosi házikóba belopakodó földönkívüliek, egy csomó megmagyarázhatatlan esemény és rejtély. Full para.

19. ÖSSZEFÜGGÉS - COHERENCE (2013.)


Ismét egy alacsony költségvetésű, minimális eszköztárral dolgozó darab. James Ward Byrkit kamara-sci-fi-jét a furmányosan felépített forgatókönyv teszi emlékezetessé. Kirakós. Feladvány. Csavaros társasjáték. 

18. KÜLÖNVÉLEMÉNY - MINORITY REPORT (2002.)


Spielberg nagyszabású, de nem bazári módon kivitelezett Philip K. Dick adaptációja a 21. század egyik legszórakoztatóbb modern akció-sci-fije. Noir-os hatás, krimi és thriller vegyül ebben az izgalmas, féktelen tempójú, míves blockbusterben.

17. AZ ŐSLAKÓ - THE MAN FROM EARTH (2007.)


Filózós, beszélgetős, baromira érdekes, lebilincselő kamara mozi. Kiváló dialógusok, remek kérdésfelvetés, príma szkript.

16. TÚLÉLŐK VIADALA - SNOWPIERCER (2013.)


Látványos sci-fi utópia, kimunkált akció jelenetekkel, kedvenc dél-koreai rendezőnk, Joon-ho Bong tollából.

15. FELETTÜNK A FÖLD - ANOTHER EARTH (2011.)


Ha Brit Marling, akár a Sound of My Voice-t is idecitálhattuk volna, de Mike Cahill Felettünk a Föld-je sokkal izgalmasabb és sokkal témába vágóbb. Cahill különleges világot teremt. S filmjében épp olyan hangsúlyos a dráma, mint a science fiction elemek. Emlékezetes utazás.

14. NAPFÉNY - SUNSHINE (2007.)


A 28 nappal később természetesen ’alap’, de jóval kevesebben ismerik Danny Boyle-tól ezt a rendkívül nyomasztó, feszült sci-fi-t, amelynek az az Alex Garland volt a forgatókönyvírója, aki aztán az Ex Machina-val tarolt, s most épp a Netflixes Annihilationnel menetel. Irány a Nap! Cillian Murphy-vel, és csapatával!

13. A BELSŐ BOLYGÓ - K-PAX (2001.)


Nagyon misztikus, és nagyon szerethető! Régi nagy kedvenc. Jeff Bridges zseniális, de Kevin Spacey viszi a hátán a filmet. Gondolatébresztő, csodás kis mese. Egy másik univerzumból.

12. EXPEDÍCIÓ - ANNIHILATION (2018.)


Alex Garland megosztó sci-fi opusáról nemrégiben fejtettük ki hosszabban a véleményünket. A maga tökéletlenségével együtt is – közel – perfekt mozi. Garland már nem pusztán „reménység”, ő a 21. század egyik legizgalmasabb sci-fi író-rendezője. 

11. DISTRICT 9 (2009.)


Neill Blomkampnak azóta sem sikerült megismételnie a bravúrt. Filmjét 2010-ben 4 Oscarra jelölték, de nem pusztán ezért kivételes mutatvány a District 9. Kemény, kíméletlen, páratlan sci-fi vízió, közel dokumentarista alapossággal tálalva.

10. IDŐBŰNÖK - LOS CRONOCRÍMENES (2007.)


A spanyol Időbűnök az utóbbi 10-20 esztendő leginvenciózusabb „időhurkos” sci-fije. Okos, agyafúrt, a nézőtől koncentrált figyelmet igénylő, komplex mozi.

09. MENTŐEXPEDÍCIÓ - THE MARTIAN (2015.)


Andy Weir csodás bestselleréből a csodálatos Ridley Scott forgatott szintén csodás mozit. Amely épp úgy képes kielégíteni a nagyközönség igényeit, mint a mozikülönlegességekre vágyó filmbarátokét.

08. A NŐ - HER (2013.)


Spike Jonze rendhagyó, lírai romantikus sci-fi-je, melyért az író-rendező 2014-ben megkapta a legjobb eredeti forgatókönyvért járó Oscar-díjat. Joaquin Phoenix remek, de Scarlett Johansson éteri hangja az, ami velünk marad... 

07. HOLD - MOON (2009.)


Elképesztően feszült, klausztrofób, „egyszemélyes” sci-fi, a zseniális Sam Rockwell főszereplésével. Duncan Jones precíz rendezése és feszes szkriptje.

06. CSILLAGOK KÖZÖTT - INTERSTELLAR (2014.)


Christopher Nolan modern űroperája 2014 egyik legnagyobb filmes szenzációja volt. Bizonyos szempontból klasszikus dramaturgiájú, mégis szokatlan vonalvezetésű sci-fi, melyet a drámai szál, a rendező személyes érintettsége tesz igazán feledhetetlenné.  

05. EX MACHINA (2014.)


A mesterséges intelligenciáról talán sosem készítettek még ennyire – khmm.. – intelligens, leleményes filmet. Alex Garland ismét, s az ő tökéletesen összeválogatott színész csapata: Alicia Vikander, Oscar Isaac és Domhnall Gleeson. 

04. ÉRKEZÉS - ARRIVAL (2016.)


Dennis Villeneuve 8 Oscar-díjra jelölt – s ebből csupán egy szobrocskát bezsebelő („best sound editing”) – drámai színezetű sci-fije a Sapir-Whorf – hipotézisre alapozva bontja ki gondolkodós, elmélkedős sztoriját. Bravúr, hogy egy ilyen rendhagyó, nyugodalmas tempójú inváziós sci-fi el tudta nyerni a nagyközönség kegyeit. Villeneuve varázslata…

03. ÉJFÉLI LÁTOMÁS - MIDNIGHT SPECIAL (2016.)


Még a Mud c. kivételes coming of age mozijával lopta be magát a szívünkbe; azóta vagyunk odaadó hívei Jeff Nichols-nak, a magyar nézők számára nem túl ismert amerikai független filmesnek. Nichols minden egyes mozija egy kis autonóm csoda. Így az Éjféli látomás is, amelyben a direktor második, Take Shelter c. munkájának misztikus világához tér vissza. Csak hogy itt kézzel foghatóbb a sci-fi! Akár a Take Shelterben, a rendező itt is kedvenc színészével, Michael Shannonnal dolgozott együtt. De olyan remek művészek erősítik még a csapatot, mint Joel Edgerton, Kirsten Dunst, Adam Driver és Jaeden Lieberher. 

02. DONNIE DARKO (2001.)


Richard Kelly kultfilmje maga a nagybetűs sci-fi. Meg még mi minden más, te jó ég… Nálunk abszolút „all time fav”. Micsoda sztori, micsoda színészi munka, micsoda zenék, és milyen zseniális okfejtés!

01. AZ EMBER GYERMEKE - CHILDREN OF MEN (2006.)


Sokkal jobban bírjuk, mint a Gravitációt. Alfonso Cuarón megismételhetetlen sci-fi remekműve őrülten hatásos, iszonyúan izgalmas, és mindig – azóta is – nagyon aktuális. Úgy perfekt, ahogy van! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése