2018. szeptember 21., péntek

TOP 20 kedvenc börtönfilmek



20. AZ UTOLSÓ ERŐD (2001.)


Irwin tábornok, vagyis Robert Redford harca az elnyomó hatalom ellen. Mindez a börtön rideg falai között. Az „elnyomó hatalom” képviseletében pedig nem más vigéckedik, mint a mindig zseniális James Gandolfini! Kicsit teátrális mozi, de ezeknek az arcoknak mindent megbocsátunk, pláne ha ilyen sodró, és lendületes a sztori!

19. A GÓRÉ (2017.)


Ric Roman Waugh kicsit kapkodós, önfejű, de vitathatatlanul hatásos, szuggesztív börtönfilmje a Shot Caller. Nikolaj Coster-Waldau (Trónok harca) one man show-ja kétségkívül izgalmas, az általa alakított karakter nem különben. A sztoriban pedig van kraft, hisz egy minden tekintetben érdekes átalakulásnak lehetünk szemtanúi - börtönnek legyen hála.

18. AZ ELÍTÉLT (2008.)


Val Kilmer figurája… no és Stephen Dorff egyik legütősebb, legtutibb szerepe! Időközben Az elítélt kult – titulust vívott ki magának. És hát nem is szeretnénk megkérdőjelezni a tényt, hisz a film összességében rendben van, még ha nem is a legveretesebb börtön mozi, amit valaha láttunk. Viszont piszok szórakoztató, és frankón egyben van!

17. 211-ES CELLA


Politikai mondandóval – és gondolatokkal – átszőtt börtönlázadós mozi, a feszült, akciódús fajtából. Spanyol virtus!

16. STARRED UP (2013.)


Brit böri, 19 éves elítélt a nagyok között! Jack O’Connell zseniális, David MacKenzie (a kiváló A préri urai fűződik még a nevéhez) realista képet fest a rácsok mögötti viszonyokról. Hazánkban nem kapott bemutatót a Starred Up, pedig a zsáner egyik legfigyelemreméltóbb darabja az elmúlt évtizedből!

15. ÖRDÖGSZIGET (2010.)


A helyszín a norvég Bastoy szigete, ahol a 20. század elején egy kegyetlen, fiatalkorúak számára fenntartott büntetés végrehajtási intézet működött. Eme zord közegbe érkezik a 17 éves Erling, aki  erőteljes, szuggesztív jelenlétével felkavarja az állóvizet - melynek következménye a börtönlázadás. Természetesen semmi sem maradhat büntetlenül… 

14. ÉHSÉG (2008.)


A később a 12 év rabszolgasággal mennybe ment Steve McQueen 2008-ban letaglózó, erőtől duzzadó filmet forgatott a Belfast-i Maze fegyházban éhségsztrájkot folytató foglyok történetéről. Michael Fassbender elementáris erejű játéka viszi a hátán a filmet. S a dokumentarista alaposság szintén az Éhség javára válik. Nem egy egyszerű menet, de mindenképp meghálálja a ráfordított időt-energiát! 

13. BRONSON (2008.)


Michael Peterson, a magánzárkák királya, az eszelős börtön-mumus, a kezelhetetlen gazember. Íme az ő sztorija, az ő életrajzi filmje. És nem utolsó sorban: Tom Hardy élete alakítása, s minden idők egyik legbetegebb, legfrusztráltabb börtönfilmje. A Charles Bronson-fétisben szenvedő Peterson a történelem legerőszakosabb rabjaként vonult be a köztudatba. A palitól nem csak társai, a fegyőrök is rettegtek, kiszámíthatatlan magatartása és agresszivitása miatt. 

12. MENTS MEG, URAM! (1995.)


Akkor most halálbüntetés, vagy sem? A színészként ismert Tim Robbins szenzációs mozija nem csak komoly kérdéseket feszegető dráma, hanem bivalyerős börtönfilm is. Sean Penn Oscar-jelölést érő alakítása, valamint Susan Sarandon Oscar-t érő (!!!) játéka, s Robbins kiváló forgatókönyve gondoskodnak arról, hogy örökre az emlékezetünkbe véssük a látottakat!  

11. A KÍSÉRLET (2001.)


Az azóta már – a hitelességét tekintve - több ízben is megkérdőjelezett stanfordi börtönkísérlet nyomán készült német mozifilm valóságos adrenalin bomba. Oké, csak játsszák a fiúk a „kótert”, de akkor is zsigeri börtönélményben lehet része annak, aki befizet Oliver Hirschbiegel tempós, feszült, kiválóan szerkesztett thrillerére! 

10. SLEEPERS - POKOLI LECKE (1996.) 


Nem csak és kizárólag börtönfilm. Hisz a Sleepers tartalmaz egy igen erős gengsztermozis árnyalatot - továbbá egy oknyomozós, valamint egy tárgyalótermi thriller – szál is ott húzódik a szkriptben. A Kevin Bacon által zseniálisan megformált Nokes a filmtörténet egyik legszemetebb fegyőre, az uralma alá vont javítóintézet pedig az egyik legkegyetlenebb, amit vásznon valaha láttunk. A pokol konyhája-béli srácok kálváriáját bemutató Sleepers méltatlanul alulértékelt mozi. Pedig Barry Levinson kitűnő munkát végzett a rendezői székben, s a színészgárda is szenzációs. Robert De Niro, Jason Patric, Brad Pitt, Minnie Driver, Dustin Hoffman, Brad Renfro… és a jellegzetes, felejthetetlen vészjósló hangulat. Fiatalkorunk egyik nagy kedvence!  

09. A KÍMÉLETLEN (2018.)


Billy Moore alászáll a poklokba, hogy aztán megtisztulva, új emberként térjen vissza hazájába, a világ talán legkeményebb börtönéből, a Bangkok Hiltonként közismert thai fegyházból. Bokszfilm, börtönmozi - kettő az egyben. Jean-Stéphane Sauvaire alkotása az utóbbi évek egyik legjobbja – nem csak a zsáneren belül!  

08. BÜNTETŐ ÖKÖL (2017.)


S. Craig Zahler cseles mozija, mely kezdetben inkább karakterdrámaként viselkedik, s csak nagyjából a játékidő felétől válik vérmes, kőkemény börtön sztorivá. De még milyen vérmessé! Vince Vaughn nem is a rácsoktól óhajt szabadulni, sokkal inkább a démonaitól, a múltjától. S a legpokolibb börtöncella sem tudja eltántorítani attól, hogy a családját, a szeretteit megóvja a bajtól. Kultgyanús mozi, extrém börtönfilm. 

07. PILLANGÓ (1973.)


A könyvhöz nem ér fel – Henri Charriére regénye egész egyszerűen zseniális és utánozhatatlan -, de Steve McQueen és az emlékezetes alakítást nyújtó Dustin Hoffman kitűnő mozis élménnyé varázsolják a filmet.  Alapmű!

06. A PRÓFÉTA (2009.)


Börtönfilmbe oltott gengszter mozi. Tahar Rahim karaktere – és alakítása – felejthetetlen, s a film rideg hangulata is rendkívül emlékezetes. Az újkori börtönmozik legjobbja! 

05. SZÖKÉS AZ ALCATRAZBÓL (1979.)


Meg lehet pattanni a híres-neves San Francisco-i böriből, ahol annak idején maga a nagyság, Al Capone vendégeskedett? Clint Eastwood válasza egy határozott „igen”. No persze neki sem adják olyan könnyen a hőn áhított szabadságot. Don Siegel filmje lebilincselő, sok-sok év távlatából is. A börtönfilmek egyik megkerülhetetlen alapköve.

04. HALÁLSORON (1999.)


Frank Darabont mesteri mozija varázslatos börtön-mese. Stephen King novellája zseni, Darabont forgatókönyve úgy szintén. Tom Hanks, és a 2012-ben tragikus hirtelenséggel elhunyt Michael Clarke Duncan igazi éteri élménnyé nemesítik az egyébként is csodálatos történetet. Tanulság pt.1.: a John Coffey név örökre beégett a memónkba. 

03. APÁM NEVÉBEN (1993.)


Jim Sheridan 7 Oscar-jelölést begyűjtő, Garry Conlon megrendítő – igaz – történetét feldolgozó alkotása az egyik legmegrázóbb börtön-dráma ever! Pete Postlethwaite élete alakítását nyújtja, Daniel Day-Lewis pedig szimplán zseniális. Kultfilm!

02. A NAGY SZÖKÉS (1963.)


Tulajdonképpen „háborús klasszikus”. Ugyanakkor John Sturges alapműve mutatja be töviről hegyire a filmtörténet – bocs, „a történelem” - legemlékezetesebb szökési akcióját (1 éven át készültek rá az urak), melyet Steve McQueen hajt végre olyan nagyágyúkkal karöltve, mint James Coburn, Charles Bronson, vagy éppen Richard Attenborough. Náci fogolytábor, az évszám 1944. Nincs más lehetősége a brit pilótáknak: szökni kell! Még mindig, közel 60 év után is irtó izgalmas!

01. A REMÉNY RABJAI (1994.)


Oké, tudjuk, hogy elcsépelt, meg hogy minden listán az élen jár. De Andy Dufresne börtön-kálváriáját nem szerepeltetni egy „best prison movies” listán, egyenlő a szentségtöréssel. Kívülről fújjuk ezt a csodálatos filmet, s mind a mai napig képtelenek vagyunk megunni. A legnagyobb!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése