2019. november 15., péntek

Az évtized horror filmjei - a legjobb 40



40.  Tragedy girls (2017.)
A Happy Death Day vonalon mozgó Tragedy girls vicces, (társadalom) kritikus, és kellően morbid. A fekete-komédia műfajában járatos Tyler MacIntyre horror-vígjátéka talán lehetne valamivel bátrabb, de tény, hogy meghökkentő húzásaival és fordulataival üde színfoltja a szubzsánernek.  


39.   Préda – Crawl (2019.)
Tarantino kedvenc 2019-es b-mozija semmivel sem tud többet annál, mint azt a szinopszis áttanulmányozása után sejteni véljük, de csalódást így legalább biztosan nem okoz. Feszült, izgalmas szűk másfél óra ez, ördögi tempóban. Mesteri ujjgyakorlat! 


38.  A látogatás – The visit (2015.)
Shyamalan 2015-ben hosszú szünet – és útkeresés - után készítette el a The visit-et, ami nyilvánvalóan nem nőtt olyan naggyá, mint korai alapvetései, de kétségkívül a jobban sikerült újkori Shyamalan-filmek közé tartozik. Ötletes és iszonyúan hátborzongató!


37.  Anyám szeme - The eyes of my mother (2016.)
Minimalista művész-horror a New York-i, mindösszesen 26 éves Nicolas Pesce tollából. Nyomasztó, beteg vízió, amelyről a Village Voice kritikusa eképpen nyilatkozott: 3 éves korom óta nézek horrorfilmeket, és sosem volt még miattuk rémálmom. Egészen idáig.


36.  Mandy: A bosszú kultusza – Mandy (2018.)
Levitatív trash-horror. Kult-szagú, a valóságtól messzemenően elrugaszkodott látomás-szerű sztori, amelyben Nicholas Cage körfűrésszel bosszul. Csak haladóknak! 


35.  Hush (2016.)
Korunk egyik legtehetségesebb horror-rendezője Mike Flanagan a Hush-ban feleségét, a süketnéma írónőt szenzációsan életre keltő Kate Siegel-t küldi hadba. Azaz: „küldi rá” a maszkos ismeretlent… A 2016-os Hush a home-invasion horrorok alaptematikáját használja, mégis megrázóbb, drámaibb, átélhetőbb és realisztikusabb az átlagnál. Hiába, Flanagan tényleg tud valamit. 


34.   Farkasnász - Hounds of love (2016.)
Torture elemekkel teletűzdelt ausztrál pszicho-horror. Elképesztően erős képi világgal, lehengerlő színészi alakításokkal, egyedi csomagolásban.


33.  Vonat Busanba: Zombi expressz – Train to Busan (2016.)
Minden idők legsikeresebb dél-koreai filmje a Train to Busan, ami tekintve, hogy egy vérgőzös zombi-horrorról beszélünk, egészen meglepő teljesítmény. Még akkor is, ha köztudomású: a Távol-Keleten sok szempontból mást jelent a szórakoztatás – a művészet és a kultúra -, mint Európában. A Vonat Busanba viszont univerzális cucc: tempós, akciódús, látványos és nagyszabású. Akár egy tökös Hollywood-i block buster. Csak annál sokkal eredetibb!


32.   1922 (2017.)
A Netflix az Az sikerén felbuzdulva kezdte sorra feldolgozni Stephen King kevésbé ismert, mégis nagyon izgalmas kisregényeit. Az 1922 zavarba ejtő történet, amelyben Thomas Jane-t öli meg, zabálja fel szép lassan a lelkiismerete. Aki kedveli King lélekboncolgató műveit, biztosan nem fog csalódni. 


31.  Better watch out (2016.)
Reszkessetek betörők kicsit másképp. Avagy: mi lenne, ha a házát védelmező Kevin csapdái
valóban szétvegzálnák a betörőket? A Better watch out vicces, véres, ádáz és gonosz. Ügyes, szellemes műfajkoktél!


30.  Apostol - Apostle (2018.)
Gareth Evans hommage-e a klasszikus folk-horrorok előtt. Az Apostol azonban több, mint szimpla tiszteletadás. Lassan, krimi-szerűen építkező cselekmény, fullasztó atmoszféra. A fináléban pedig szó szerint elszabadul a pokol!


29.  Vaksötét – Don’t breathe (2016.)
Az utóbbi évtized egyik legsikeresebb pláza-horrorja. Ami amellett, hogy egyértelműen a nagyközönség számára készült, kicsit sem megalkuvó! Zsigeri para-mozi, amelyben egy ötletes szerepcsere folytán az üldöző válik üldözötté. Fifikás horror, feszült, körömrágós jelenetekkel.  


28.  The Clovehitch killer (2018.)
Kisvárosi urbán-horror, amelyben a tinédzser Tyler felfejti édesapja évtizedes, ördögi  titkát. Különös alaphelyzet, szokatlan tálalásban. Emlékezetes hangulattal! Thriller-horror rajongóknak kötelező darab!


27.  Fehér éjszakák – Midsommar (2019.)
Ari Aster még a rendkívül bizarr Hereditary-hez képest is jóval kíméletlenebb. A Midsommar sokak számára emészthetetlen lesz, az azonban kétségtelen, hogy 2019 egyik legkülönlegesebb horror filmjét tisztelhetjük a személyében. 


26.  You’re next (2011.)
Adam Wingard helyenként vicces, de nagyon is vérgőzős home invasion horrorja az egyik legszórakoztatóbb zsáner darab az elmúlt évtizedből. A mindösszesen 1 millió dollárból forgatott slasher lazán köröket ver a jóval nagyobb büdzsével dolgozó vetélytársakra. Wingard feszes rendezése és ötletes fordulatai bőven elegendőek ahhoz, hogy kiemeljék a You’re next-et az átlagból!


25.  It comes at night (2017.)
Horror gúnyába csomagolt feszült, posztapokaliptikus családi dráma, Joel Edgerton szenzációs alakításával.


24.  Démonok között 2. – The conjuring 2 (2016.)
Amikor a második rész is van kb. ugyanannyira jó, mint az első. Nem kedveljük a szellem-sztorikat, de Warrenék története bizony nem egyszer ránk hozta a frászt. És nem csak és kizárólag olcsó jump scare-ekkel riogat, bivalyerős az atmoszféra is!


23.  Gyilkos nemzedék - Assassination nation (2018.)
Sam Levinson megcsinálta a Purge-széria okos verzióját, amelynek vizualitásáért, vagyis operatőri munkájáért hazánk fia, a szuper tehetséges Rév Marcell felel! 2018 egyik legütősebb „mind fuck” horrorja az Assassination nation! 


22.  The loved ones (2010.)
Ausztrál torture horror, méghozzá a legádázabb fajtából. Őrült tinicsaj odahaza rendezi meg a maga kis speckó szalagavató bálját – mindenféle szúró-vágó eszközök és a suli szépfiújának társaságában. Ultra beteg!


21.  Gerald’s game (2017.)
Az utóbbi évek legjobb King-adaptációja a Bilincsben c. kisregény nyomán. A Netflix bomba formában!


20.  The devil’s candy (2015.)
Az ausztrál Sean Byrne a The loved ones után bizonyítja, hogy bizony rejlik benne még muníció dögivel. Pantera és Metallica slágerek aláfestésével levezényelt stílusos, sátáni rettenet a The devil’s candy. 


19.  Nászút – Honeymoon (2014.)
Milyen az, amikor a szeretett nő épp a nászúton idegenedik el tőlünk? Az idill hamar „horrorba” vált, a rémálom testet ölt. Nincs vér, nincs vagdalkozás, a fiatal rendezőnő Leigh Janiak független pszicho-horrorja azonban mindenféle köcöllék nélkül kezdi ki az idegeinket. Kemény trip, az ultra nyomasztó fajtából. 


18.  Sinister (2012.)
Nem tökéletes, de a Sinister az egyik olyan horror a listán, amelynek egyes jelenetei olyan szintű zsigeri rettegést és félelmet voltak képesek kiváltani belőlünk, amely horror filmeken edzett, pallérozott idegrendszerünket is rendesen kikezdte. Ethan Hawke nem mellesleg olyan meggyőző alakítást nyújt a főszerepben, ami Jack Nicholson Ragyogásbéli ikonikus szereplését idézi. 


17.  Vagyunk, akik vagyunk - We are what we are (2013.)
Megrázó kannibál-horror – remake. Az eredeti mexikói low-budget art-horror még kevésbé emészthető... De ugyan mennyire lehet emészthető egy olyan sztori, amelyben tinédzser lányok emberi húst falatoznak jóízűen (?) Beteg, persze, de Jim Mickle nem pusztán nyomaszt, figyelmet fordít a történet drámai vetületére is! A finálé „vacsi-jelenete” pedig szó szerint gyomorforgató! 


16.  Green room (2015.)
Jeremy Saulnier bizarr bosszú sztorijával, a Blue ruin-al szerzett nevet magának. A Green room kevésbé rendhagyó, mint a direktor előző mozija, de így is nagyon ambiciózus és előremutató. Ezúttal egy punk koncert helyszíne válik húsklopfoló üzemmé. Elég abszurd alap szitu, de hát Saulniertől nem is számítottunk másra.


15.  Démonok között – The conjuring (2013.)
A legparább ghost-horror evör! Amelynek „élvezeti értékét” még az is növeli, hogy elvileg megtörtént események ihlették. Tényleg beszarsz, olyan félelmetes…


14.  A meghívás – The invitation (2015.)
Kary Kusama olyan profin építgeti a suspense-t, akár a mindenkori zseni, Hitchcock maga. Családi drámának kinéző, zsigeri horror-thriller. Okos, feledhetetlen mozi!


13.  A Babadook – The Babadook (2014.)
Az ausztrál The Babadook köröket ver a trendi tucat horrorokra. Nappali fényben is olyan félelmetes, mintha a vaksötétben tapogatóznánk egy hullákkal teli pince legmélyebb bugyrában. 


12.  Csontok és skalpok – Bone tomahawk (2015.)
S. Craig  Zahler az egyik kedvenc kortárs rendezőnk. Eddig még nem okozott csalódást, bemutatkozó munkája, a Bone tomahawk pedig sok szempontból a 2016-os év egyik nagy filmes meglepetése volt. Pazar, rendkívül eredeti műfaji bravúr, amelyben a direktor a western és a horror zsánert házasítja. Szenzációs szereplőgárda, a kiváló Kurt Russellel az élen, fanyar humor, irónia, rendkívüli atmoszféra. Nagy favorit!


11.  Under the shadow (2016.)
A teheráni Babak Anvari szellem históriája alattomosan kúszik a bőr alá. Anya-lánya dráma az iráni-iraki konfliktus kellős közepette. Dráma? Bocs, horror, de még milyen!


10.  Shelley (2016.)
Dán test-horror, a Rosemary gyermeke nyomdokain. Az elkövető, csak úgy, mint az Under the shadow esetében, ismét egy iráni pali: Ali Abbasi. Irtó kemény, kíméletlen para mozi, meglepően konzekvens első film, amelyben az anyaság-terhesség problematikája kerül pellengérre. Állapotos hölgyeknek, leendő anyáknak nem ajánlanánk! 


09.  Valami követ – It follows (2014.)
Kubrick, Wes Craven és John Carpenter hatásai érezhetőek David Robert Mitchell szerzői első filmjén, amely az évtized egyik legfigyelemreméltóbb horrorja az álomgyárból. Bátor, különleges darab az It follows, amely minden tekintetben ellene megy a trendeknek. Maradandó alkotás!


08.  Nyers – Raw (2016.)
Francia coming-of-age horror. Kannibalizmus, szexualitás, sokkoló jelenetek. Extrém módon bizarr. Csak erős idegzetűeknek!


07.  A ház, amit Jack épített – The house that Jack built (2018.)
Lars Von Trier provokatív, helyenként gyomorforgató és kíméletlen sorozatgyilkos portréja az évtized egyik legütősebb pokoljárása.


06.  Goksung – The wailing (2016.)
Atya ég, hogy miket nem tudnak ezek a dél-koreaiak! A Goksung nem csak az elmúlt 10 év egyik legjobb horrorja: az elmúlt 10 év egyik legjobb filmje is! 


05.  Tűnj el! – Get out (2017.)
A Get out forgatókönyve joggal és megérdemelten zsebelte be az Oscart! Mert Jordan Peele a nagybetűs horrort hozza el úgy, hogy közben méreg erős mondanivalót kanyarint grátiszba. Az újkori horror egyik leginvenciózusabb alkotása!


04.  Jó éjt, Anyu – Goodnight Mommy (2014.)
Osztrák terror mozi. (Maga Haneke sem csinálhatta volna jobban.) A Severin Fiala – Veronika Franz rendező duó olyan határozott koncepcióval operál, ami csakis a legnagyobb direktorokra jellemző. Vérbeli európai mozi: európai rettegés, európai közegben. A Funny games óta nem készült ilyen hatásos, gyomorba vágó pszicho-horror. 


03.  Örökség - Hereditary (2018.)
Ari Aster debüt munkája 2018 legnagyobb horror dobása volt: ott szerepelt minden jelentős filmes portál éves összegzésében a dobogón. Szokatlan mozi, szokatlan történetvezetés. Rendhagyó vizuális megoldások, és kitűnő színészi alakítások teszik még feledhetetlenebbé az élményt. A finálé pedig olyan bizarr, hogy napokig képtelenek voltunk kiverni a fejünkből.  


02.  A boszorkány – The witch: A New-England folktale (2015.)
Az évtized legfélelmetesebb folk-horrorja. Vérfagyasztó és sötét. Családi, erkölcsi dráma keveredik a horrorral, méghozzá elsőrangú tálalásban!  


01.  Mi - Us (2019.)
Jordan Peele már a Get outtal is egy olyan komplex mozit tett le az asztalra, amely zsánerfilmként épp úgy működik, mint végtelenül ironikus – és épp ezért rendkívül zavarba ejtő -, szocio-moziként. A rendező az iménti koncepciót kiterjesztve, tovább gondolva készítette el a Mi-t, amely egyértelműen az évtized legerősebb, legütősebb, legösszetettebb horrorja. Okos, intelligens, sokatmondó mozi. Első osztályú színész – és történetvezetéssel, rétegelt mondanivalóval, elképesztő vizuális megoldásokkal, kitűnő zenével. A Mi Jordan Peele csúcsra járatott műfaj-reformja. Mestermunka a javából!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése