2018. október 27., szombat

Apostle


Már az Austin-i Fantastic Fest-es bemutatóját követően is elismerően beszéltek az Apostle-ról a kritikusok, de az október 12-ei Netflix-es premier után is csak úgy sorjáztak a pozitív recenziók Gareth Evans (Rajtaütés 1-2.) természetfeletti horrorjáról.


Az Apostle nem csupán a misztikummal és a transzcendenssel riogat! Evans nagyon jól tudja, hogy mivel lehet ráhozni a frászt a jónépre, s ezen képességét magabiztosan gyakorolja is a film bő 120 perce alatt.
Szépen építkezik a cselekmény, hogy aztán tényleg elszabaduljon a pokol, s a történet egy igazán vérmes horror-fináléban csúcsosodjon.


A rendező – hithű Wales-iként – a britek kult-horrorja, a The Wicker Man előtt tiszteleg - elsősorban. De azzal, hogy beemelte a sztoriba a vallást, mint legfőbb riogató-forrást, nem csupán A vesszőből font ember idéződik meg, hanem Scorsese nem régiben készült Némasága is.
Evans mesteri – mondjuk inkább úgy: ördögi – módon világít rá a vallás mindent – de tényleg mindent! - elsöprő erejére. Hogy a fanatizált szekta tagok akár még a vérontástól sem riadnak vissza, hogy az Istenük előtt fejet hajtsanak.


Az Apostle főszereplője, a Dan Stevens által pokoli jól megformált Thomas Richardson azért igyekszik beépülni a szegregált vallásos közösségbe, hogy a szekta által elrabolt húgát kiszabadítsa. Aztán persze olyan dolgokkal szembesül a távol eső szigeten, amelyek felülmúlnak minden képzeletet és racionalitást.
Thomasnak nem csak a közösség önjelölt prófétájának haragjával – Michael Sheen ismét kiváló! – kell megküzdenie, hanem a saját – és a sziget démonjaival is.  
Fullasztó, mi több, fojtogató az atmoszféra. Lebilincselő már az első egy óra is. A film második felében viszont Evans valóban szabadjára engedi a gonoszt, így a történet utolsó felvonása egy tulajdonképpeni eszeveszett, elmebeteg tombolda. Véres brutalitás, őrület, erőszak. Már-már elviselhetetlen, helyenként groteszk képkockák. 


Vannak azért felróható hibái is a filmnek. Egyes történetszálak pl. elsikkadnak. Nincs minden konzekvensen végig vezetve, s a főszereplő és a kiszabadítani kívánt hugica viszonya is icipicit gyenge lábakon áll.
Az Apostle érdemei, erényei azonban elvitathatatlanok. Új színt visz az okkult-horrorok mára már fárasztó, unalmas, klisés egyhangúságába. Ügyesen és hatásosan sokkol, s a transzcendens elemeket sem elcsépelt módon használja.
Kult-gyanús!

80%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése