2019. február 19., kedd

2018 TOP 30


A kanyarban a 91. Oscar-gála. Ezúttal magyar vonatkozás nélkül, egészen érthetetlen/felfoghatatlan jelölésekkel - igen, elsősorban a Bohemian Rhapsody-ra gondolunk -, és egy csomó balhéval meg hisztivel karöltve. De hát ugye mégiscsak a filmvilág egyik legimpozánsabb, legjelentősebb eseményéről beszélünk... Szerintünk egy csomó remek filmet ignorál(t) ismételten az Amerikai Filmakadémia, de már semmin sem lepődünk meg, ez is megszokott jelenség a gála kapcsán. 
Viszont, ahogy lenni szokott, az Oscar hetében jövünk az előző év számunkra legkedvesebb filmalkotásainak 30-as listájával! Íme hát, szerintünk ezek voltak 2018 legjobbjai!!! 

30. A LEGSÖTÉTEBB ÓRA


Gary Oldman Oscar-ja, és annál azért „picit” több. Churchill feszült, egzaltált „legsötétebb óráit” Joe Wright különös eleganciával vitte vászonra. S így, ebben a pompás tálalásban még a pátoszt is hajlandóak vagyunk megbocsátani a filmnek.

29. A HÁZ, AMIT JACK ÉPÍTETT


A tavalyi esztendő legmegosztóbb, legborultabb filmje, kitől mástól, mint Lars Von Triertől. Matt Dillon átlényegülése félelmetes. Jack és Verge filozofikus pokoljárása nem különben. A gyilkosság anatómiája – és filozófiája.

28. NYUGHATATLAN ÖZVEGYEK


Steve McQueen korántsem tipikus gengszterfilmje kellően szuggesztív ahhoz, hogy lassú tempója ellenére is bő két órán keresztül lekösse a figyelmünket. És a hangulat, na az valami egészen páratlan!

27. THE BALLAD OF BUSTER SCRUGGS


A Coen-tesók összegeznek, méghozzá igen stílusosan. Vadnyugati novelláskötetük igazán megkapó cucc. Coenék eddigi legfilozofikusabb, legmerengőbb alkotása a Buster Scruggs balladája. Ez is jól áll nekik, de még mennyire!

26. FANTOMSZÁL


Csak reménykedni tudunk, hogy mégsem ez a film volt Daniel Day-Lewis hattyúdala. Ha mégis, akkor ennél emlékezetesebb búcsút aligha kívánhatott volna magának a színészóriás. Paul Thomas Anderson légies, elegáns mozija 2018 egyik leghangulatosabb drámája.

25. ASSASSINATION NATION


Ha okos, de „fertelmesen szórakoztató mozi” tavalyról, akkor mindenképp az Assassination Nation! És nem csak a magyar vonatkozás miatt (Rév Marcell volt ugyanis a film operatőre)! Hanem a szó szerint húsbavágó társadalomkritika, a pörgős cselekmény, a bátor, bevállalós jelenetek és a vagánysága okán. Kult-szagot érzünk. 

24. HANGOSAN DOBOGÓ SZÍVEK


Igaz, hogy épp egy éve debütált a Sundance-en, hozzánk nemrégiben futott be – csak dvd forgalmazásban - a Hearts beat loud, ami, nyugodt szívvel kijelenthetjük, az év zenés filmje! Nem, nem a Csillag születikről beszélünk és nem is a Bohemian Rhapsody-ról! Nagyon szerettük a film visszafogottságát és őszinte pillanatait. Rettentően feel good!

23. MID90S


Jonah Hill rendezői bemutatkozásában hihetetlenül érzékletesen ragadja meg a ’90-es évek közepének atmoszféráját. Természetesen Amerikára, a hip-hop zene virágzására, a ’tengsz-lengsz’ tinédzserlétre, és a gördeszkás szubkultúrára fókuszálva. A legkirályabb hangulatfilm tavalyról, Presserék Gyöngyhajú lányával a „főszerepben”!

22. EXPEDÍCIÓ


A nagy stúdiók elkaszálták, a Netflix bevállalta, gazdagítva minket az utóbbi év – évek – egyik legkirályabb sci-fijével. Alex Garland már az Ex-machinával letette névjegyét, az Annihilationnel azonban emelt a téten, és egy grandiózus, ugyanakkor jóval filozofikusabb irányba indult. Egyrészt ámulatba ejtő a film látványvilága, másrészt elképesztő bátorságra vall, ahogy Garland ellene megy a zsáner és a nézők elvárásainak.

21. MISSION IMPOSSIBLE: UTÓHATÁS


Az eddigi legcoolabb MI-epizód, mely egyben az elmúlt pár év leginvenciózusabb akciófilmje. Tom Cruise 56 évesen is fiatalokat megszégyenítő energiákkal tolja!

20. SZTÁLIN HALÁLA


Kiváló szatíra, amellyel Armando Ianucci rendesen kiverte a biztosítékot az oroszoknál. Naná, hisz a Sztálin halálánál pikírtebben még egyetlen filmnek sem sikerült kikarikíroznia az elnyomó hatalom frusztrációit és abszurditását. Pokolian szórakoztató, megdöbbentő és vicces!

19. A BŰNÖS


Egyszereplős dán thriller, ami eszköztelensége dacára is rendkívül szerteágazó, komplex és nem mellesleg: borzasztóan izgalmas! Egyszerű, nagyszerű.

18. UTOYA, JÚLIUS 22.


A sajnálatos 2011-es norvég események tűpontos, letaglózóan realisztikus dokumentációja. Eszeveszett ámokfutás. Élet-halál harc. Macska-egér játék. Feledhetetlen filmélmény.

17. THELMA


Szerzői szuperhős film Dániából, coming-of-age drámával fűszerezve. A Thelma kompromisszummentes, bátor mozi, hamisítatlan európai hangulattal. Igaz, 2017-es az alkotás, magyar bemutatót csak tavaly januárban kapott a film, így a hazai bemutatót és nem utolsó sorban a színvonalát figyelembe véve joggal szerepel a listán.  Minő szerencse, hogy nem fosztottak meg minket eme kiváló gyöngyszemtől.

16. CSUKLYÁSOK - BLACKKKLANSMAN


Spike Lee ritkán hallatja a hangját, de ha egyszer szóra nyílik a szája… Most épp egy hihetetlenül abszurd sztorit mesél, amelyet történetesen az élet írt. Lee irányítása alatt szárnyra kélnek az amúgy is szenzációs színészek. John David Washington és Adam Driver kitűnő. A Csuklyások hangvétele pedig egészen egyedülálló, nagyon Spike Lee-s. 

15. LUCKY


Gyönyörű lírai mozi, Harry Dean Stanton könnyfakasztó búcsúja. A mozitól, az élettől. Tiszta dráma, tiszta érzelmekkel. Csodás film!

14. VESZETT VIDÉK


Ez a kivételes hangulatú western-dráma a földbe döngöl. Az ausztrál Veszett vidék sallang – és közhelymentes mozi. Regény-szerű, különös tempójú road-movie. Egy népcsoport tragikus sorsának krónikája - személyes tragédiákon keresztül bemutatva. Retinába égő képsorok, fájdalmas lezárás. Maradandó élmény.

13. A KÍMÉLETLEN


Kőkemény börtön-sztori, elképesztő fordulatokkal, Billy Moore már-már hihetetlennek tűnő igaz történetével. Bangkok Hilton? Tuti, hogy egy napig sem bírtuk volna…

12. ÉN, TONYA


Allison Janney Oscar-t érő játéka, Margot Robbie élete alakítása a deviáns, öntörvényű korcsolyázónő szerepében. Elképesztő, és egyben elképesztően szórakoztató sztori. Craig Gillespie zseniális rendezése. 

11. AMERICAN ANIMALS


Nagy hiba, hogy egy ilyen szenzációs filmre nem csapott le egyetlen hazai forgalmazó sem. Pedig az American Animals egyetemes üzenettel bír, ízig-vérig mozifilm, szélesvászonra kívánkozó alkotás, és hát a megtörtént eseményeken alapuló sztori, illetve a rendezői koncepció sem utolsó. Evan Peters és Barry Keoghan, Hollywood két fiatal szuper tehetsége hatalmasat játszanak! 

10. KUTYÁK SZIGETE


Nem vagyunk óriási Wes Anderson rajongók, de a rendező szívet melengető, páratlan technikával készült báb-animációja megvett minket kilóra. Talán ez Anderson eddigi legkönnyebben befogadható produkciója, ami felhasználói oldalról nézve nem feltétlen hátrány. No persze a direktor jellegzetes stílusjegyei azért itt is tetten érhetőek. Magával ragadó óda négylábú barátainkhoz!

09. ÖRÖKSÉG


Ari Aster szerzői elsőfilmje tojik a horror-műfaj közhelyeire. Azon a ponton fordítja a feje tetejére a sztorit, ahol a legkevésbé várnánk, és nem mellesleg: olyan irányba tereli a cselekményt, amiről álmodni sem mernénk. Mert olyan rémísztő. Milly Shapiro nyelv-csettintgetése hidegrázós, Toni Collette meg viszi a hátán a filmet, ahogy kell. No és a lezárás… Minden idők egyik legparább, legelmebetegebb fináléja!

08. LÁTHATÁS


A válás körüli hercehurcát talán még egyetlen filmnek sem sikerült ennyire hathatósan ábrázolnia. A francia Láthatás pattanásig feszült thriller, és kőkemény szocio-dráma egyben. S emellett olyan dinamikája van, mint a legizgalmasabb bűnügyi történeteknek. A vége pedig… katartikus!

07. SZERETET NÉLKÜL


Kifacsarja a lelket, megtépáz. Zvjagincev az orosz újhullám legfigyelemreméltóbb rendezője ezúttal sem kegyelmez. Kényelmetlen mozi. Csak úgy, mint a listán szereplő Láthatás, a Szeretet nélkül is egy válás utózöngéit mutatja be. Csak még fájdalmasabban.  

06. EIGHTH GRADE


Az általános suli maga a nagybetűs horror. Be kell illeszkedni, meg kell felelni, jófejnek kell lenni, menőnek, hogy elfogadjanak. Az ember nem hibázhat. Ezek az első lépések az életben, a szocializáció első stációi. Ennél bizonytalanabbak, elesettebbek, esetlenebbek sosem vagyunk. Ezt az életérzést fogta meg kitűnően Bo Burnham mozija, Elsie Fisher személyében pedig az eddigi egyik legemlékezetesebb, legkarakteresebb coming-of-age karaktert sikerült megtalálnia. Zseniális kis gyöngyszem!

05. LADY BIRD


Greta Gerwig szerzői mozija tündéri, elragadó, nagyon realisztikus, és a messzemenőkig őszinte. S ha már Elsie Fisher-t kiemeltük, hadd zengedezzünk ódákat Saoirse Ronan elképesztően megkapó alakításáról is! Kitűnő film, első osztályú szórakozás, kellemes lelki fröccs.

04. SZÓLÍTS A NEVEDEN


Akkor ezennel szögezzük le: ez egy szerelmes film! És milyen szenzitív, mennyire hangulatos, milyen energikus, te jó ég! Eddig is tudtuk, hogy Luca Guadagnino mestere az atmoszféra teremtésnek, filmje azonban nem lenne ennyire erős Armie Hammer és a szenzációs Timothée Chalamet elsöprő erejű alakítása nélkül. Lírai, regényes, csodaszép.

03. FLORIDAI ÁLOM


Az amerikai – bocs, floridai – álomról még sosem készült ennyire lényegre törő, „igazi” mozi. A tavalyi Oscar gálán méltatlanul mellőzött alkotás (csupán Willem Dafoe-t jelölték a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában) az utóbbi évek egyik legjobb amerikai filmje! Bria Vinaite és Brooklynn Prince kettősét nehéz feledni! Szívbe markolóan realisztikus, nagybetűs mozi!

02. HÁROM ÓRIÁSPLAKÁT EBBING HATÁRÁBAN


Martin McDonagh filmje bátor, bevállalós, provokatív és kellően szókimondó. Amellett, hogy drámai, még vicces is, a történet maga pedig végtelenül lebilincselő, és dramaturgiailag tökéletesen kimunkált. Nem beszélve a két Oscar-t érő alakításról (Frances McDormand, Sam Rockwell), Woody Harrelson katartikus hatású leveléről és feledhetetlen karakteréről, valamint a meglepő fordulatokról. Csillagos ötös mozi, mestermű a javából!

01. ROMA


Bízunk benne, hogy Cuarón csodálatos filmkölteménye mindent visz majd a hétvégén, s a Roma lesz az első többszörös Oscar-nyertes Netflix mozi! Az már önmagában filmtörténeti jelentőségű, hogy idegen nyelvű alkotásként összesen 10 Oscar-jelölést tudhat magáénak. Nem túlzás: tényleg kirobbanó, és kimagaslóan jó! Számunkra egyértelműen az év filmje! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése