2020. április 28., kedd

Tyler Rake: A kimenekítés - Extraction


Az egykori kaszkadőr, újsütetű rendező, Sam Hargrave Netflix-moziját sok filmes platform emelte piedesztálra, pedig a pasas nem tesz mást, csupán megidézi a ’90-es évek klasszikus akciófilmjeinek szellemét.
Tettestársa, Chris Hemsworth fürdőzik a szerepben, jól ki is pattintotta magát a karakter kedvéért. Sokkal többet érdemben nem is tudunk meg róla a közel 2 órás játékidő alatt. De nincs is rá szükség. Azaz hogy: pont ez az a típusú mozi, amitől nem várunk igazán mély karakterábrázolást. Persze van itt kezdődő alkoholizmus (McClane hadnagy ugye), meg halálvágy és szuicid hajlam (a mindenkori Martin Riggs őrmester), de mindez csak felesleges köcöllék a mi nézőpontunkból, és hetykén felvázolt keret a történet szempontjából.
A hangsúly úgyis Hargrave koreográfiáin van. Azok meg többségében tényleg látványosak. Majdnem annyira, mint a John Wick egyes sziporkái.
A film, ahogy a címében is benne foglaltatik, egy kimenekítés históriája. Mégpedig egyik drogbáró elrabolt gyermekének kimenekítése a másik drogbáró karmaiból. Mindehhez a koszlott Mumbai szolgáltatja a díszletet. A végrehajtó pedig egy szűkszavú zsoldos aka. Chris Hemsworth. 
Az operatőri meló kiváló. Abban a bizonyos vágás nélküli, pár perces üsd, vágd, nem apád menekülős szcénában azért lehetett munkaóra dögivel. 
Ugyanakkor a dráma marhára nem működik. Nyilván érezte Hargrave, hisz jó pár filmen dolgozott már vezető kaszkadőrként, hogy muszáj a nézők emócióira is hatni, nem lehet az, hogy konstans ropognak a fegyverek. De amennyire pöpecek és ritmusosak az akció szcénák, annyira esetlenek a drámai jelenetek.
Pedig a zsáner sokszor használt, elcsépelt fordulatai oly mértékben nem is köszönnek vissza, mint azt előzetesen vártuk. Így valóban lehetett volna az alapanyagból egy frappánsabb műfajfilmet csinálni. Csak hogy Hargrave-nek nincs elég rutinja ahhoz, hogy érzelmileg behúzza a sztoriba a nézőt.
Mindazonáltal örömteli, hogy akadnak még, akik hisznek az akció zsáner tradicionális módozataiban. Csak legközelebb tessék már valamivel kifinomultabb szkriptet, picit összetettebb karaktereket, és kevésbé közhelyes párbeszédeket írni.

65%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése