2020. június 13., szombat

ZéróZéróZéró - ZeroZeroZero


A kooprodukciós összefogásban készült, a kultikus Gomorra sorozat rendezőjének Stefano Sollimanak, a széria kreátorának, Leonardo Fasolinak és a maffia által sakkban tartott író-újságírónak, Roberto Savianonak a hathatós közbenjárásával készült ZeroZeroZero ezúttal a szervezetbűnözés rendszerére és globális vérkeringésére fókuszál.

A 8 részes sorozat már a felütésben leszögezi: mi csupán az okozatot látjuk, a bűn hátterében álló emberi sorsokat, az előzményeket, az indítóokokat nem. Saviano könyve pedig ez utóbbi folyamatokat kívánja a maga komplexitásában bemutatni. S noha annyi ideje nincs kibontani a sztorit, mint a Gomorra esetében, ismét kiválóan veszi az akadályt.

A ZeroZeroZero cselekménye – a cím egyébként az ún. „tiszta” kokain elnevezésére utal – egy drogszállítmány körül bonyolódik, s három szálon fut szimultán. A Gomorrával összevetve málházósabb a tempó és az eseménysor, de nem kevésbé feszült és lebilincselő!

Az egyik szál az amerikai „szállítmányozási vállalkozó” szemszögéből követi nyomon a történéseket, a másik a kokain megrendelőit a calabriai maffiát és az olaszok viharos hétköznapjait kíséri, míg a harmadik szál a mexikói drogkartell és a drogvadász katonák összefonódását taglalja.

Saviano természetesen nem tud kibújni a bőréből: az atmoszféra a Gomorra morcosságát idézi. Sőt, ezúttal talán még szikárabb, még érzelemmentesebb a modor. S noha a ZeroZeroZero valóban emberi sorsokat és személyes drámákat mutat, méghozzá igen összetetten, a lehető legkevésbé sem elfogult, vagy részrehajló. De hogyan is lehetne? Hisz, ahogy a Gomorrában, itt sincs olyan karakter, akivel igazán azonosulni tudnánk. Ki többé, ki kevésbé, de alapvetően mindenki bűnöző – csupán a módszereikben vannak különbségek.

Izgalmas a New Orleans-i Lynwood család kálváriája, de épp úgy magával ragadó az olasz szál is, amely a calabriaiak belső viszályait és intrikáit követi nyomon. A legsokkolóbb azonban a Monterrey-i vonal, amely a burjánzó rendőri korrupciót vázolja, s a mexikói drogkartell mérhetetlen kegyetlenségébe enged betekintést.

A három cselekményszálat Saviano szkriptje remek érzékkel, mesterien „ereszti össze”. Flashbackekkel, s az egyes történések más-más perspektívából való bemutatásával igyekszik az eseményeket komplexen, sokoldalúan vizsgálni, ábrázolni.

A ZeroZeroZero nem könnyű néznivaló, már csak a sokkoló képsorok miatt sem. De egyébként is konokul járja a saját útját, és csökönyösen ragaszkodik a trendekhez legkevésbé sem idomuló koncepciójához.

Ha a Gomorrát szereted, úgy Fasoli újabb projektje is felcsigázhatja az érdeklődésedet, hisz tud újat mondani/mutatni a témában!

85%

https://www.imdb.com/title/tt8332438/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése