2019. szeptember 7., szombat

John Wick: 3. felvonás - Parabellum - John Wick: Chapter 3 - Parabellum


…és mindez azért, mert Tarasov nyughatatlan, nagyravágyó fiacskája kitekerte John Wick kutyájának a nyakát, és elorrozta a Baba Yaga féltve őrzött járgányát. Ez az, ami még mindig képes valamiféle furcsa, vonzó bájjal felruházni ezt az egész haddelhaddot!


S noha a Parabellumban már nincs meg az az újszerű frissesség, mint az előző két epizódban, továbbra is John Wick a legmenőbb szuperhős az univerzumban! Mert Stahelski bizony szuperhőst teremtett a szűkszavú gyilkológéppel, aki Keanu Reeves alakításában még baromi szimpatikus is tud lenni. Wick egy Asperger-szindrómás állhatatosságával tizedeli az ellent. Egy elnyűhetetlen, érző szívű terminátor a faszi. Az egykoron kaszkadőrként sikeres rendező, Chad Stahelski pedig olyan innovatív és ötletes akció-koreográfiákat komponál még most is, ami csakis a zsáner legkifinomultabb darabjaira jellemző.


John például mindjárt a film elején egy orosz népmesék – összessel küldi át a másvilágra a rátámadó, nálánál két fejjel magasabb, jó erőben lévő bérgyilkost. Mindezt olyan szemet gyönyörködtető lazasággal teszi, hogy a koreót a legprofibb balett táncosok is megirigyelhetnék. S ha már a balett szóba került: tök jó Anjelica Huston-t újra látni a vásznon, még ha csak egy nyúlfarknyi szerepről van is szó…


De visszatérve az akció jelenetekre: a John Wick 3 erőssége nyilvánvalóan ezekben a szcénákban csúcsosodik. A késdobálós attrakció lélegzetelállító, ahogyan a lóhátón történő menekülős jelenet is parádés, a záró összecsapásáról nem is beszélve.


Nyilván a sztori összetettsége ezzel szemben nem túl veretes, de hát John Wick maga sem egy szószátyár pali, épp ezért az őt körülölelő kontextustól sem várhatunk ennél többet. Nincs helye itt kérem szépirodalmi komplexitásnak!


Az előző részekkel ellentétben most először akad azonban egy-két feleslegesnek tűnő szakasz, ahol picit leül a történet. Ráadásul a korábbiakhoz képest John Wick karaktere sem tud már igazi meglepetésekkel szolgálni. A Parabellum viszont még így is egy ötletes, profin összerakott, baromi szórakoztató akciófilm!


…és nagyon úgy fest, hogy jön a negyedik! Bízunk benne, hogy Stahelski-ék arra valami formabontó újítással rukkolnak elő, s akkor a John Wick méltán pályázhat majd minden idők legvagányabb akció-sorozatának posztjára.

70%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése