2020. május 3., vasárnap

Hihetetlen - Unbelievable


A Netflix közel dokumentarista részletességgel, 8 epizódon keresztül számol be a megtörtént eseten alapuló bűntény sorozatról. A maszkos ismeretlen több éven keresztül folytatta ámokfutását. A férfi egyedülálló nők otthonába tört be, megkötözte, majd megerőszakolta őket. Mindezt akkurátusan, ráérősen, módszeresen.
A 4 Golden Globe-ra jelölt mini sorozat pedig hasonló lendülettel málházik, komótosan, de többségében érdekfeszítően a végkifejlet irányába.
Többségében. Mert, hogy a 8 felvonás sok ennek a történetnek. Vagy legalábbis: ebben a ritmikában mindenképpen az!
A sztori két szálon, két egymástól nem túl távol eső idősíkon fut egyszerre - majd aztán a 2008-as és a 2011-es történet egy ponton összeér. Ügyes dramaturgiai húzás, csak hogy minőség tekintetében a két történetszál nincsen balanszban.
Az egyébként kitűnően teljesítő Kaitlyn Dever-féle sztoriban sokkal több volt, színvonalában közel sem olyan megkapó, mint a későbbi nyomozás.
Toni Collette és Merritt Wever kettőse remek, a „jelenben” zajló események pedig jóval érdekfeszítőbbek, mint a fiatal Marie Adler gyötrelmeinek didaktikusságba hajló mantrázása.
Sokkal izgalmasabban is ki lehetett volna bontani a sztori azon fejezeteit, melyek a lány erőszakból adódó lelki tipródásaira fókuszálnak.
A nyomozás ezzel szemben izgalmas és nem is annyira közhelyes, de a lassú tempó ez esetben sem válik a film és a történet javára.
Az Unbelievable lehetett volna zseniális mozi, ezzel szemben csak szimplán „jó”.
Jó film, amely bűnügyi krimiként is megállja a helyét, de drámaként is kielégítően teljesít.
Kár, hogy nem lett feledhetetlen, katartikus, igazán „fontos” – a sztori megérdemelte volna.

75%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése