2020. május 20., szerda

Michael Jordan - Az utolsó bajnokságig - The Last Dance


A koronavírus egyik pozitív hozadéka, hogy a rendkívüli helyzetre való tekintettel - az otthonaikban ragadt sportrajongók óriási örömére - a Netflix úgy döntött, előrébb hozza a Last dance premierjét.

A Jordan-doku a Chicago Bulls fenomenális – utolsó - legendás arany korszakának eseményeit öleli fel, s az „utolsó ütközet”, a Utah Jazz ellen vívott ’98-as NBA-döntő köré szerveződve építkezik. Időnként visszanyúl évtizedeket, hogy jobban megértsük a főszereplők, de legfőképp Michael Jordan mindenkori motivációit.

Eddig sosem látott pillanatoknak lehetünk szem és fültanúi. Ott lehetünk az edzéseken, hallhatjuk Jordan zrikáit és időnkét arrogáns, de kétségkívül motiváló „trash talkját”; tapasztalhatjuk a vezérbika dominanciáját a pályán, illetve az öltözőben. S testközelből érezhetjük a fickót körülölelő lefegyverző aurát: a fanok mindenre elszánt rajongását, a csapattársak tiszteletét.

S igen, Michael Jordan volt a sztár, akinek már a ’80-as években több mint 10-szer annyi volt a fizuja, mint a csapattársainak. Mert ő volt az, akinek a neve permanensen teltházat vonzott már karrierjének korai szakaszában is a United Centerbe. És ugye ő volt az, aki képes volt egyszemélyes hadseregként mérkőzéseket nyerni – még „beromlottpizzázva” is.

A 10 részes sorozat, bár részrehajló, és elsődlegesen Jordan perspektívájából mondja el a történteket, igyekszik mindenre kiterjedően bemutatni a Bulls kulcsfiguráit. S amellett, hogy mindvégig azt sulykolja: itt bizony Jordan volt az aduász, rajta állt vagy bukott a sztori, azt sem felejti el, hogy ha nincs Pippen, nincs Rodman, nincs Ron Harper, nincs a horvát szupersztár Toni Kukoc, vagy épp a biztos kezű hárompontos dobó, a kezdetben kissé lesajnált Steve Kerr, akkor Jordan sem ér fel 6-szor a csúcsra. Avagy: biztosan nem szerez 6 bajnoki gyűrűt.  

Kifejezetten érdekesek a film nem Jordannal foglalkozó fejezetei is. Úgy mint a Dennis Rodman különc személyiségére fókuszáló epizód, a Phil Jackson rendhagyó módszereit bemutató „bekezdés”, a Dream Team és a horvát csapat összetűzése a barcelonai olimpián, vagyis Toni Kukoc szánt szándékkal történő megleckéztetése, vagy a Steve Kerr személyes tragédiáját taglaló rész.

A Last Dance nagy erénye, hogy nem csak kor – és sport dokumentumként állja meg a helyét, emocionálisan is bivaly erős. Esetenként kifejezetten megható és szívszorító. Így nem csak és kifejezetten NBA, illetve kosárlabda rajongóknak ajánlanánk, hanem annak is, akit érdekel egy kivételesen nagyszerű „harcos”, sportember felnövés története - és motivációs tréningje. Aki a földkerekség legnépszerűbb, és egyben legzseniálisabb sportolójává, és egyúttal korszakos ikonná vált.  Aki nem tűrte, ha a csapattársai nem 200%-on pörögnek. Mert nem akart semmi mást, csak nyerni, s olyan nagyágyúkat volt képes szó szerint megsemmisíteni a pályán, mint Karl Malone, Reggie Miller, vagy Charles Barkley.   

Kétség nem fér hozzá: Michael Jordan a „Goat”! S noha akadtak, és mind a mai napig vannak trónbitorlók, Air Jordan zsenialitásához egyikőjük sem ér fel!

90%

https://www.imdb.com/title/tt8420184/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése