2014. április 5., szombat

Café de Flore


Két világ, két élettörténet, majd’ fél évszázad differencia.
A Café de flore a szeretet, a szerelem mindenhatóságáról szól. Egyszerű nyelvezettel, hétköznapi eszközökkel operál, konvencionális sorsokat és problémákat jelenít meg, mégis van benne valami különleges, légies fenségesség.  


„Egy ártatlan, banális kis szám… és mégis, ha meghallod, kedved támad leállni, szétnézni magad körül, kiélvezni a percet. Az ilyen zenéktől olyannak látod az életet, amilyennek lennie kéne. Szépnek. Érted? Amikor idegenek, akiket sose’ láttál rád mosolyognak. Mintha megéreznék azt a boldogságot, amivel az életet nézem. Hála a zenének…”
Jean-Marc Vallée (C.R.A.Z.Y.; Az ifjú Viktória királynő) a Matthew McConaugheynak és Jared Letonak Oscart érő Mielőtt meghaltam előtt – 2011-ben - készítette el ezt a furcsa kedélyű romantikus drámát, mely a dj-ként tevékenykedő Antoine magánéletére koncentrál; emellett pedig - párhuzamosan - elkalauzolja a nézőt a 60-as évek Párizsába, ahol egy mindenre elszánt anya (Vanessa Paradis sziporkázik!) egyedül neveli Down-szindrómás kisfiát.  S hogy e kettőnek vajh mi köze egymáshoz? Nézd meg a filmet, és megtudod! 


Kiváló lounge és downtempo muzsikák szolgáltatják a hangulatfestést a „multikulti” Café de flore-hoz, mely – azzal együtt, hogy van egy kis európai művészfilmes színezete – kifejezetten élvezhető és lendületes mozi.
A hangulat meg olyannyira erős, hogy szinte tök mindegy is, mi a sztori, mi a mondandó.
…ahogy Antoine fogalmaz a filmben: „Jót tesz ez a dal. Leszarom, hogy miről szól, de jót tesz!”
Természetesen ez esetben azért többről van szó! Vallée filmje remek! Igazi kis gyöngyszem!
„Ó, mondd, te kit választanál?” …

85%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése