2016. október 26., szerda

Emlékezz! - Remember


Az örmény származású kanadai direktor, Atom Egoyan a 2014-es, kissé identitás zavaros A fogoly után komolyan elgondolkodtatta – kétségbe ejtette - a filmes világot. Mintha a mester azzal a filmjével tette volna fel a pontot az i-re: sorsa végérvényesen megpecsételődött, leszálló ág, mélyzuhanás, bla-bla, hol van már a zseniális Eljövendő szép napok?


...és akkor jön ez a pasas és sutyiban elkészíti a Remembert  (a film egyébként 2015-ös, de nálunk csak ez év júliusában mutatták be a mozik), ami az utóbbi évek egyik legokosabb, legstílusosabb, legkimunkáltabb krimije! Krimi? Ez így kicsit fals, hiszen dráma keveredik itt road-movie-val, és „ízes” thriller elemekkel. 


No persze mindehhez szükség volt egy olyan agyas, pompás, fordulatokkal teli szkripthez, amely Benjamin August keze munkáját dicséri. August tapasztalt írókat megszégyenítő intelligenciával csűri-csavarja történetét, jó ütemben, finoman adagolja az infót. Ki hinné, hogy ez a fickó első komoly forgatókönyve? 


Az Emlékezznél összetettebb, okosabb holokauszt krimit nem igen láttunk még! Talán Roman Polanski A halál és a lányka c. alkotása hoz hasonló hangulatot – színvonalat. Ott is mesteri és magával ragadó az atmoszféra!
Egoyan azonban főként a „krimit” erősíti és csak keveset mereng! Ráérősen, de jó tempóban mesél, a film alig 90 percének minden egyes minutuma teljességgel releváns! Nincsenek sem üres járatok, sem felesleges képkockák és jelenetek. 


Christopher Plummer tökéletes választás volt a főszerepre, mint mindig, most is nagyon lehengerlő és szenzitív. Tulajdonképpen az ő one man show-ja a Remember, azzal együtt, hogy a mellékszerepekben is olyan nagyságokat láthatunk, mint Martin Landau, Bruno Ganz és Jürgen Prochnow


A demenciában szenvedő, Auschwitzet megjárt Zev Guttman felesége halála után elszökik az idősek otthonából, hogy bosszút álljon családja Amerikában bujkáló gyilkosán, az egykori náci háborús bűnösön, Rudy Kurlanderen. Még szerencse, hogy Max Rosenbaum olyan körültekintően kitervelte Zev utazását...
Micsoda végjáték, micsoda finálé! Lebilincselő, remek sztori, nagyszerű kivitelezésben! Atom Egoyan! Ki hitte volna...

85%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése