2016. december 14., szerda

Egy őrült pillanat - Un moment d'égarement


Claude Berri 1977-es filmjének remake-je üde, friss, szórakoztató, és még a „mélység” sem hiányzik belőle, jóllehet a tálalás kifejezetten könnyed. 


A Depardieu-i atmoszféra adott, bár a mára már szinte klasszikusnak számító ’94-es Apám a hős, jóval „vígjátékibb” ennél. A párhuzam ellenben rendkívül szembetűnő, hisz mindkét filmben egy gyönyörű tengerparti közegben konfrontálódnak a szereplők, s a kiváló Halálos közellenség rendezője, Jean-Francois Richet is – épp úgy, ahogy Steve Miner - nagyszerűen hozza a mediterrán feelinget és a fülledt tengerparti éjszakák hangulatát.
Nagyon francia ez a film, na! Még akkor is, ha Richet tinilányai Rihanna-t hallgatnak a fülesben.


A két barát, Laurent (Vincen Cassel zseniális, mint mindig) és Antoine (Francois Cluzet) együtt indulnak útnak a nyüzsgő Párizsból a nyugodt, gyönyörűséges Korzikára nyaralni. Antoine-ék családi kúriája ideális hely a feltöltődésre, a fickók azonban a tinédzserlányaikat is magukkal viszik a kiruccanásra, s a két zabolázatlan tizenéves, Louna és Marie – akiknek semmi máson nem jár az eszük, csak a bulizáson és a pasikon - kiváltképp megnehezíti a két barát ’sörszürcsölgetős’, lazulós tripjét.
Az igazi gond ott következik, hogy Louna épp Laurent-re veti ki hálóját, s addig nem nyugszik, míg egy alkoholmámoros estén az 50-es - egyébként jó karban lévő - pasi végül kötélnek áll. Laurent természetesen szeretné elfelejteni az egészet, Louna azonban szabályosan üldözni kezdi szerelmével apja barátját. 


Kemény – mondhatni kellemetlen – szitu, s örömteli, hogy Richet ennek megfelelően nem is bagatellizálja el a történetet. A film modora ugyan könnyed – nagyon feelinges kis moziról van szó -, mégis sok kérdést vet fel szerelemről, fiatalságról, a férfi létről, barátságról, és nem utolsó sorban a felelősségvállalásról. 


Mondjuk 40 vagy. Vagy legyél inkább 50. Adott egy „jóképességű” fiatal kiscsaj. Bejön? Aha. Eljátszol a gondolattal, hogy megdugnád? Naná. Vélhetően kötélnek is állna? Eléggé úgy tűnik. Na ennél a pontnál kell bevillannia a „ha 20 évvel fiatalabb lennék...” kezdetű frázisnak, és ekkor kell szépen, felnőtt módjára odébbállni.  

75%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése