2016. december 20., kedd

Under the shadow


De most komolyan, gondoltad volna, hogy az idei év egyik legparább, legkomplexebb horrorját Babak Anvari, egy elsőfilmes teheráni rendező szállítja majd?
Az iráni – brit koprodukcióban készült Under the shadow épp azt nyújtja, amire már oly régóta várunk a ghost horror alzsánertől: elemi rettegést. 


Anvari a ’80-as évek Teheránjába kalauzolja a nézőt: az iráni-iraki konfliktus kellős közepébe csöppenünk. A főváros lakói a folyamatos bombatámadások miatt állandó rettegésben élnek, de a gonosz nem csupán a becsapódó rakéták képében manifesztálódik. A film két női főszereplőjét – anya-lánya – egy csador képében megjelenő testetlen szellem is vegzálja. 


Remek fricska, tekintve, hogy az édesanya (Narges Rashidi) az őt körülvevő iszlamista hagyományok bigott, nyugatellenes elvei miatt kénytelen magára erőltetni az imént emlegetett felöltőt – s kénytelen nap, mint nap megküzdeni annak összes járulékos „köcöllékével”. 


A film első szcénája rögtön, kendőzetlenül rámutat a problémára: Shideh felvilágosult nézeteinek köszönhetően nem folytathatja orvosi tanulmányait; egy tollvonással kerékbe törik a karrierjét! Ez van, a ’80-as évek Teheránjában a nőnek kuss a neve! S ha Shideh alakot szeretne formálni, jól el kell rejtenie az otthonába betévedő vendégek elől a nyugat szennyét, vagyis a másolt fitnesz videó kazit – félő ugyanis, hogy liberális gondolkodása miatt feljelentik a rendőrségen! 


A kontextus és maga az alapszitu már önmagában kellően feszült. Az viszont, ami később következik valóban maga a rémálom.
Babak Anvari tulajdonképpen a klasszikus horror dramaturgiát követi – nincs új a nap alatt!
A direktor eszközei ellenben igazán figyelemreméltóak!  
Hasonlóképpen, mint a 2014-es The Babadook esetében, itt is egy „anya-lánya dráma” pereg a szemünk előtt, s a horror elemek csupán azt a célt szolgálják, hogy még érzékletesebbé tegyék a rendező kifejező szándékát. 


A fullasztó, vészjósló atmoszféra szinte mindvégig kézzel tapintható, s bár találni egy-egy közhelyesebb szcénát - s logikai kérdőjel is akad -, az Under the shadow kiegyensúlyozott, erőtől duzzadó, magabiztos munka! A The Witch mellett az egyik legacélosabb – nem vegytiszta – horror 2016-ból!

80%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése