2018. november 29., csütörtök

Trezor


Ki gondolta volna, hogy a páratlan tehetségű forgatókönyvíró Köbli Norbert (Félvilág; Örök tél; A vizsga; A berni követ) következő munkája egy trezor-feltörős heist-színezetű politikai thriller lesz? S hogy Köbli ebből a szokatlan alapállásból is kvázi győztesként kerül majd ki?


Köbli dramaturgiájában nem a „feltörés” metódusa kerül a fókuszba, hanem az azt követő történések. Hogy Beck János mit talál odabent, s hogy amit talál, az kinek, mi módon fogja megváltoztatni az életét – borsot törni az orra alá, vagy megkönnyíteni a további sorsát.
A trezor titkokat rejt, olyasféle titkokat, amelyeket legfőképp az ávós Honti Kálmán szeretne – szó szerint – semmissé tenni és a szőnyeg alá söpörni. Ezért hozatja ki a börtönből régi „ismerősét”, a lakatos Beck-et, hogy az szakértelmével közben járjon, s idő előtt kinyissa a kinyithatatlannak tűnő trezort, mely olyan aktákat rejt, amelyek negatív módon befolyásolhatják Honti reputációját.


Csak hogy odakint tombolnak az ’56-os indulatok, s valami egészen grandiózus esemény van kibontakozóban, amelyről a börtönben hűsölő Beck János vajmi keveset tud. S ami nem csupán számára helyezi egészen új megvilágításba a trezor körüli balhét.


Bennünk volt a félsz, még úgy is, hogy tudjuk: Anger Zsolt nagyszerű színész... De olyan elementáris erővel vált az utóbbi pár év során az ország „Endrebájává”, hogy tartottunk tőle, a koholt vádak alapján börtönbe juttatott kisember szerepe kevésbé fog neki jól állni. Nos, örömünkre, tévedtünk! Anger kiváló, „Endrebá” a fasorban sincs, helyette viszont vannak színészi sziporkák, őszinte gesztusok és természetes, emberi megnyilvánulások.


Köbli sztorija izgalmas és feszes, az esetenkénti didaktikussága azonban picit zavaró. Ugyan a film nem papol, és nem bosszantóan szájbarágós, de sajnos elnagyoltan vizsgálja a témát, felülről tekint az ’56-os eseményekre, némileg felszínesen.


Bergendy Péter (Állítsátok meg Terézanyut!; A vizsga) rendezése ellenben pontos! S ugyan tévéfilmmel van dolgunk, ez egyáltalán nem látszik a külcsínen. 
Köblitől ez a könyv most talán nem olyan erős, mint a korábbiak, de így is egy izgalmas felütésű, megjegyzős alkotás a Trezor!

70%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése