2018. november 21., szerda

A hihetetlen család 2. - Incredibles 2


14 évnek kellett eltelnie, de végre újra itt vannak Irdatlanék, s az ő hihetetlen, de nagyon is emberi kalandjaik! A kétszeres Oscar-díjas animációs filmrendező Brad Bird, aki időközben azért élőszereplős filmekkel is kacérkodott (lásd: Holnapolisz, Mission: Impossible – Fantom protokoll), visszatért az origóhoz, a karrierjét beindító, 2005-ben óriásit dobbantó családi mozihoz, az Incredibles szuperképességekkel megáldott famíliájához!


Többször felröppent már a hír, hogy jön a folytatás, de a Pixar csak most, 2018-ban adott zöld utat a második etapnak.
A kivárós taktika mindenképp jól sült el - melynek eredményeképpen méltó „utód” született!   
Ismét agyas, szerteágazó a sztori. S ami a film legfőbb erénye: kortól, nemtől függetlenül fogyasztható! Birdék olyan akciójeleneteket komponáltak újfent, amelyek egy keménykötésű zsánerfilmnek is a dicséretére válnak. S miközben pörög a cselekmény, és zakatol a történet, klassz, találó gegeket kapunk, vicces, ironikus fricskákat.


Ott folyatódik minden, ahol az első rész abbamaradt.
Brad Bird mindent megtett azért, hogy a filmje több szinten is működjön. Így már eleve a felütés nagyon izgalmas: a szuperhős család saját identitásával kénytelen megküzdeni. A szuperhős-lét ugyanis korántsem olyan egyszerű és zökkenőmentes, mint azt a földi halandó gondolná. Pláne, ha sem a közvélemény sem a politika nem áll a szuperképességekkel megáldott világmegmentők mellé. 


Egy milliárdos testvérpár azonban felkarolja az ügyet, s szeretné kiküszöbölni a szuperhősök megítélésén esett csorbát. A választásuk viszont nem a családfőre, Mr. Irdatlanra, hanem a feleségre, Nyúlánykára esik, így elsőként őt bízzák meg a különféle kisebb-nagyobb szuperhősi feladatok, küldetések elvégzésével. A férj tehát parkolópályára kerül, otthon vigyáz a gyerekekre, mos, főz, takarít. Aktuális kortünet! Bird pedig nagyszerű érzékkel mutat rá eme társadalmi, szociológiai jelenségre úgy, hogy közben nem felejt el vicces jeleneteket sem kreálni az adott helyzetből! A nagy melák Mr. Irdatlan karaktere ebben ugye kiváló partner! Így válik hát a világot megmentő szuperhős a család igazi hősévé! Ami, látva az adódó nehézségeket – a hétköznapok nehézségeit! -, legalább olyan nehéz feladat, mint gazfickókat, szuperellenségeket üldözni nap mint nap.


Találékonyan lett tehát tovább gondolva a Parr család története! Azzal együtt, hogy a második rész azért már nem hordozza magában azt a frissességet és újszerűséget, amit az első! S talán nem is olyan frappáns és csavaros. No de mindezt balgaság lenne az új epizód szemére vetni!
Hisz A hihetetlen család 2. még így is az év egyik legjobb, legszórakoztatóbb animációs filmje, mi több: a 2018-as esztendő egyik legtutibb akciófilmje is egyben!

80%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése