2019. június 17., hétfő

A néma forradalom - Das schweigende Klassenzimmer


Generációk – generációs feszültségek - csapnak össze Lars Kraume finoman önostorozó mozijában.
A német nemzet múltján esett foltokkal, avagy az igazi szörnyűségekkel az ’50-es évek német fiataljainak már nem volt közvetlen kapcsolata. „Csupán” szüleik frusztrációja és zavarodottsága árulkodott az egy-két évtizeddel korábban történt borzalmakról.


A felnőttek már-már betegesen igyekeztek elfeledni a közel múltat, s a szőnyeg alá seperni a náci Németország megbocsáthatatlan, irtózatos bűneit, s mindebben a szovjet behatás, a szovjet erkölcsiség és vaskalapos ideológia sietett a segítségükre.
S bár látszólag – ekkor már - minden a legnagyobb rendben volt, a felszín alatt komoly feszültségek munkáltak.


Kraume mozija valós esetet dolgoz fel. A történet szerint néhány kelet-Berlinben élő gimnazista fiatal – Puskás Ferenc és a magyar nemzet iránti rokonszenv által vezérelve - az ’56 októberében lezajló budapesti forradalom áldozatairól emlékezik meg: a srácok az egyik iskolai tanóra előtt egyperces néma csenddel adóznak a magyar forradalom mártírjai előtt.
Az esetet az iskola vezetése „ellenforradalmi” tettként kezdi vizsgálni, s az ártatlan, ugyanakkor szívből jövő, őszinte gesztus a fiatalok jövőjét, reputációját kezdi el veszélyeztetni. 


A film szépen, konzekvensen épülget, valójában nem sok újszerű gondolatot szőve a már sokszor látott, hallott történet-szövetbe, dramaturgiába, ugyanakkor Kraume van annyira rutinos rendező, hogy a végeredmény pozitív irányba billentse a mérleg nyelvét. Ehhez szükség volt persze a kiváló fiatal szereplőkre, s a forgatókönyv ügyes, váratlan húzásaira.


A néma forradalom nagyban épít Peter Weir klasszikusának, a Holt költők társaságának gondolatiságára, így igazán új élménnyel, katartikus pillanatokkal nem tud szolgálni. Az előd ugyanis, pechjére, túl karakteres.
Ellenben van a filmben szív és lélek, és mindezen túl egy klasszul összerakott, míves mozi benyomását kelti.
Nekünk, magyaroknak pedig, már csak a történelmi vonatkozás miatt is kötelező darab.

70%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése