2019. június 9., vasárnap

Triple Frontier


A Netflix mindig igyekszik gondoskodni a nézői igények maximális kiszolgálásáról. Évről évre tető alá hoz olyan műfajfilmeket, amelyek a Hollywood-i nagy stúdiók, vagy még inkább, a független filmes istállók figyelmét tendenciózusan elkerülik, ugyanakkor van/lenne rájuk befogadói szándék.


Esetünkben a régi vonalas akciófilm műfajában hoz a nagy streaming szolgáltató egy kifejezetten tetszetős zsánerfilmet, amely ugyan nem újítja meg a műfajt, de kellően feszesre van szabva ahhoz, hogy elnyerje/elnyerhesse a közönség tetszését.
Az Oscar-nominált rendező J.C. Chandor személyében ráadásul egy igen tehetséges rendező állt a projekt élére, casting-fronton pedig szintén lazán felveszi a film a versenyt a nagy stúdiók nagyszabású mozijaival: a dél-amerikai drogküldetést olyan kaliberű arcok vezénylik le, mint a vásznon egyre kevesebbet mutatkozó Ben Affleck, a karakteres Charlie Hunnam, illetve korunk egyik legkarizmatikusabb művésze, Oscar Isaac.


A sztori behúz, a tempóval sincs gond, noha konzekvenciában azért a Triple Frontier sem tud néhány közhelynél többel szolgálni.
A zsoldos siserehad az egyik leghírhedtebb dél-amerikai drogbáró rejtekhelyére kíván lecsapni. A cél: kiiktatni a rossz fiút, majd olajra lépni a mocskos pénzzel – a kokainkirály ugyanis a birtokán rejtette el a drogból származó sok-sok milliós vagyont.


A művelet nagyjából sikeresen indul, a katonák annak rendje és módja szerint csordultig tömik a zsákjaikat lével, de végül hiba csúszik a rendszerbe, s a fazonoknak döntenie kell: pénz, vagy az életük. Még inkább: pénz, vagy a becsület?


Chandor klasszul építgeti a karaktereket, s bár egy-két klisé azért becsúszik, és a végére el is fárad a sztori, szinte mindvégig ott pulzál a képkockákban a feszültség – hála az első osztályú színészgárdának és Chandor rendezői kvalitásainak.
A Triple Frontier nem reformálja meg az akciófilm zsánert, de mindenképp üdítő, hiánypótló darab, amely a műfaj ’90-es évekbeli virágkorát idézi.

70%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése