2020. március 26., csütörtök

A kívülálló - The Outsider


Miközben a fáma jó darabig arról szólt, hogy Stephen King műveit szinte lehetetlen filmre adaptálni, s egy-két kivételtől eltekintve valóban csak gyenge filmes feldolgozások születtek, az elmúlt 2-3 év rácáfolt a múltra és a rossz beidegződésekre, s főként a 2017-es Az sikerén felbuzdulva egyre több rendező nyúlt értő kezekkel a mester regényeihez.
Az HBO King egyik legfrissebb művéből, a 2018 májusában publikált The Outsiderből készített 10 részes mini-szériát.
Noha a könyvet idehaza is úgy promózták, hogy Stephen King újkori regényei közül az egyik legerősebb, és az amerikai bestseller listán is kiemelkedően jól szerepelt, az olvasás  után ambivalens érzések kavarogtak bennem. Az alapötlet kiváló, a felütés egy lebilincselő krimit sejtet, s a regény feléig működik is a történet, miután azonban King beemeli a transzcendens szálat, elveszíti a báját a sztori.
A regény egyenetlenségeit azonban a filmnek egész hathatósan sikerült kikalapálnia. S ha már a sztorit vesézgettük az imént, nem elhanyagolható, hogy a kortárs krimi egyik legnagyobb alakja, Dennis Lehane (is) dolgozott a szkripten.
A könyvvel ellentétben a sorozat sok szempontból komplexebb. Benne van King hátborzongató horrorja, Lehane csavaros, intelligens történetszövése, és igen, valamelyest igaza van azoknak is, akik a True Detective első szériájának sejtelmességét emlegetik a The Outsiderrel kapcsolatban.
Kicsit döcögősen indul a sorozat, az első egy-két epizódnak még nem sikerül kiváltania az addiktív reakciót, de aztán szép lassan azon kaptuk magunkat, hogy hiába vagyunk tisztában a sztorival, reflexből nyúlunk a távkapcsoló után és elemi késztetést érzünk, hogy tovább pörgessük a mozit.
Az alkotók nem szolgaian, de összességében hűen követik King narratíváját. Eszközöltek egy-két - módosítást, melyek közül nem mindegyik indokolt talán, de akad olyan is, ami egyértelműen új színekkel és árnyalatokkal gazdagítja a történetet.
Ami komoly kihívást jelenthetett, az a gonosz, El Cuco ábrázolása, megjelenítése. E tekintetben muszáj volt néhány kompromisszumot hoznia a sorozatnak, hisz King ábrázolásmódja vizuálisan bizonyára nem működött volna. Az összélmény azonban így sem szenved csorbát.
A karakterek szintén kitűnőek. Ben Mendelsohn viszi a prímet, de a nyomozónő, Holly Gibney bőrébe bújtatott Cynthia Erivo is nagyon karakteres.  
A kívülálló azért közel sem olyan zsigeri élmény, mint a vele kapcsolatban oly sokat emlegetett True Detective, és minket személy szerint picit zavart a CSI legrosszabb pillanatait idéző, kissé szegényes képi világ is, de kétségtelen, hogy krimi-thriller-horror fronton nehéz lesz bárkinek is überelnie 2020-ban.
Nem épp egy kedélyes karantén mozi, de ha már úgyis a négy fal közé szorultál, szerintünk nem rossz választás!

75%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése