2020. március 30., hétfő

Vadászat - The Hunt


A film, amelyben vérszomjas amerikai liberálisok gyakják le – értsd jól: puffantják le sörétessel, nyilazzák torkon, robbantják fel kézigránáttal – az általuk alsóbbrendűnek ítélt republikánus parasztokat.
Nekünk persze tök mindegy, de ha jobban belegondolunk, a szitu egész szépen rímel a magyar politikai viszonyokra és a közhangulatra. Pláne, ha belegondolunk, hogy milyen véresszájú anyázás megy a különféle internetes platformokon, és a közösségi médiában, amikor felmerül valami politikát érintő téma. Nos, ebből a megvilágításból már nem is tűnik annyira idegennek a Craig Zobler által vázolt helyzet.
De politikai rizsa ide, társadalomkritika oda, azt azért muszáj leszögeznünk, hogy a The Hunt nem ás a dolgok mélyére, épp hogy csak a problematika felszínét súrolja. Viszont cserébe nem is igazán ragadtatja magát demagóg gesztusokra. Ez pedig mindenképp erény, még akkor is, ha az esetleges kritika, amit megfogalmaz, és az, ahogyan megfogalmazza, több sebből vérzik. Vérzik, érted... hahaha.
No de lépjünk is túl a film ún. többlettartalmain! Ugyanis a The Hunt vérgőzös vagdalkozásként működik a legfrankóbban! Olyasféle „fun to watch” élmény ez, mint az Aki bújt volt tavaly, csak picit slendriánabb annál. Akinek viszont adja a darabjaira aprított testrészeken való élcelődés és a fekete humor, bizonyára méltányolni fogja a Vadászatot.
Rögtön az elején a bolondját járatják velünk a faszik. Amikor már épp belehelyezkednénk a szituba, jelesül, hogy a jóképű amcsi srác és a kék szemű szöszi lesznek a főszereplők, egy huszárvágással – bocs, fejlövéssel – gyorsan ránk is cáfolnak. Emma Roberts valószínűleg sosem kapott még ennyire nyúlfarknyi, mégis jelentőségteljes, megjegyzős szerepet.
De ezt követően is tartogat jó néhány ötletes fricskát, frappáns jelenetet a film, annak ellenére, hogy a játékidő előrehaladtával azért érezhetően fogy a muníciója.
Kellemes b-kategóriás „bűnös élvezetként” ellenben kitűnően vizsgázik Craig Zobel mozija, amely főként azért került a szaklapok és a filmes fórumok fókuszába, mert Trump minden követ megmozgatott azért, hogy ellehetetlenítse a mozis premiert. Amire aztán nem is kerülhetett sor.
Nem kizárt azonban, hogy a The Hunt hányatott sorsa hosszútávon mégis kifizetődő lesz az alkotók számára. Élnénk ugyanis a „kult film” gyanújával.
Mert ha más nem is, a redneckek körében biztosan osztatlan sikert fog aratni a film. Pláne, hogy Betty Gilpin olyan hitelesen hozza a faragatlan, mindenen és mindenkin átgázoló Mississippi-girlt, hogy a déliek elismerően csettinthetnek örömükben.

70%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése