2020. március 23., hétfő

#staypositive FILMVÁLOGATÁS KARANTÉN IDEJÉRE - 15 kedélyjavító kedvenc az elmúlt 5 évből


A lelki békéd helyreállításának érdekében olvass sokat, és mindemellett: nézz kedélyjavító mozikat! Ebből szedtünk össze neked 15-t. Javasoljuk őket karantén idejére – meg amúgy is! #staypositive
Íme hát egy csokornyi remek feel-good movie az elmúlt 5 év terméséből.   

15. TALK SHOW


Emma Thompson már megint akkorát játszik, hogy a fal adja…
De nem csak miatta lehet érdekes a Late Night - pedig láttunk már hasonló történetet. Nisha Ganatra filmje őszinte és mer olyan témákat feszegetni, mint a midlife-crisis, az időskori depresszió és feleslegesség-érzés. Persze nem mindent átfogó pszichológiai tanulmányt kapunk, hisz a Late Night első sorban szórakoztat. Szerethető film, az independent mozik hangulatában, egy kis buddy-movie-s vibe-al.

14. A TEHETSÉG


Egy újabb zseni dél-Bostonból? Nem, ez egy másik mozi! Chris Evansnak azonban meglepően jól áll az apaszerep, s akármennyire is szirupos a sztori, a film a szívünkig hatol!

13. CSALÁDI BUNYÓ


Számunkra nem túl izgalmas a wrestling, de a méltán népszerű The Office c. sorozat rendezője, Stephen Merchant képes vonzóvá tenni a pankráció világát, úgy, hogy Darren Aronofskyval ellentétben nem a sportág árnyoldalaira fókuszál. Florence Pugh szenzációs, és még Dwayne Johnson is tök okés – naná, hisz nincs más dolga, mint önmagát hozni.  

12. DANNY COLLINS 


Bár Pacino-t a 2010-es évek elején elkerülték az igazán klassz szerepek és filmek, a Danny Collins-szal aztán szerencsére visszatalált a helyes ösvényre. A mindmáig aktív színművésznek kifejezetten remekül áll a levitézlett rock sztár gúnya. Remekül hozza a sokat megélt, csélcsap, de már csupán régi nagy slágereivel haknizó énekes szerepét. Van ebben némi önreflexió is, talán épp ezért annyira hiteles és szórakoztató a film! 

11. I KILL GIANTS (2017.)


Az I Kill Giants a szintén 2017-ben debütált Szólít a szörny párdarabja. Mégis jóval „indiebb”, jóval „alternatívabb” annál. A téma, a hangvétel és az üzenet hasonló, a megvalósítás azonban merőben más. Madison Wolfe parádézik a főszerepben, a film atmoszférája pedig rendkívül magával ragadó. Jó szívvel ajánljuk a földhöz ragadt fantasy-k – van ilyen egyáltalán??? – rajongóinak.

10.  ŰRDONGÓ (2018.)


Michael Bay Transformers mozijai nagyjából kimerítik az emberiség – azaz a kultúra – ellen elkövetett bűntett fogalmát. A Kubo és a varázshúrok direktora, Travis Knight azonban gatyába rázta a koncepciót és egy olyan spin-off-ot tett le az asztalra, amely a maga laza hangulatával, ötletességével és jó értelembe vett pőreségével simán kenterbe veri Bay izzadságszagú monstrumait.

09. HANGOSAN DOBOGÓ SZÍVEK (2018.)


Nem csak a karizmatikus Nick Offerman miatt olyan klassz ez a film. Egyrészt kitűnő zenék szólalnak meg benne, másrészt olyan megkapó a hangulata, ami még a legszőrösszívűbbeket is képes kiragadni a szürke hétköznapok monotonitásából – avagy a karantén depressziójából.
Akkoriban minden a Bohemian Rhapsody-ról és a Csillag születikről szólt, pedig 2018 zenés mozija számunkra egyértelműen a Hearts beat loud volt.

08. AZ IGAZI CSODA (2017.)


Szívszorító, könnyfakasztó, mégis nagyon-nagyon felemelő! Stephen Chbosky mozija minden erejével az érzelmi receptorainkra hat, hatásvadászattal azonban aligha vádolhatjuk. „Az élet szép, és megéri harcolni érte.” – üzeni. Ilyen mondanivalóval pedig nem érdemes vitatkozni. 

07. A BÉLIER CSALÁD (2015.)


Kedvenc családi mozink egyenesen Franciaországból. Paula bimbózó énektehetség, csak hogy a földművelésből élő, és nem mellesleg süket szülők nem feltétlen örvendenek a tinédzserlány zenei irányultságának és elhivatottságának. Rendkívül szerethető, szuper cuki mozi. S ráadásul nagyon európai, nagyon francia.

06. RÖGTÖNZÖTT SZERELEM (2017.)


Milyen az, amikor a mindenkori stand-up komikus életválságba kerül? Szerelmi bonyodalmak, identitáskeresés, kulturális ellentétek. Mindez önreflexíven, kellő iróniával és intelligenciával elővezetve. Minőségi szórakozás!

05. EGY KIVÉTELES BARÁT (2019.)


Ha már koronavírus elleni „playlist”, Tom Hanks legfrissebb mozija nem maradhat ki a szórásból. Nem mellesleg ez egy kivételesen klassz film! Szép, elgondolkodtató és felemelő!

04. ZÖLD KÖNYV (2018.)


Peter Farelly 3 Oscar-t nyert road-movie-ja a nagybetűs „Hollywoodi mozi”. Nagy szerencséje, hogy két ilyen szenzációs színész játszik benne, méghozzá top formában. Mahershala Ali és Viggo Mortensen nélkül valószínűleg nem lenne olyan kerek az élmény. Az ő jelenlétüknek és közel tökéletes alakításuknak hála azonban hajlandóak vagyunk szemet hunyni az alkotás hibái felett. Bárhogy is, de mi szeretjük ezt a filmet. Nagyon feel-good.   

03. VADEMBEREK HAJSZÁJA (2016.)


Taika Waititi mostanság a zseniális JoJo nyuszival arat, de a hazájában, Új-Zélandon forgatott Vademberek hajszája is épp olyan remek, mint a nemrégiben Oscarral jutalmazott legfrissebb alkotás. Sajátos humor, sajátos hangvétel. Waititi kirobbanó formában!  

02. FANTASZTIKUS KAPITÁNY (2016.)


Különös, rendhagyó mozi. Bátor, bevállalós sztori, nem mindennapi narratívával. Fontos gondolatok, fontos kérdések, és fontos válaszok. És semmi görcsösség! Laza, bohém, rock and roll attitűd. A Captain Fantastic fantasztikus film! Egyszeri és megismételhetetlen!

01. BRIGSBY MACKÓ (2017.)


Kedvenc indie mozink 2017-ből. Csodálatos sztori, csodálatos kivitelezésben. A Brigsby Bear – személyes véleményünk – a „minden idők legklasszabb feel-good mozijai”-nak listáján is előkelő helyet foglalna el. Dave McCary for president!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése