2020. március 29., vasárnap

A láthatatlan ember - The Invisible Man


Volt az a Kevin Bacon-ös erősen b-kategóriás ügy, az Árnyék nélkül, de H.G. Wells Láthatatlan emberéből egészen idáig senkinek sem sikerült egy épkézláb filmes átiratot készítenie.
Viszont, hogy stílszerűek legyünk, és kapcsolódjunk a narratívához, Leigh Whannell, micsoda „SURPRISE!!!”, egy kivételesen ügyes adaptációt pattintott össze. Mely abszolút hitelesen „horrorizálja” a családon belüli erőszakot (ahogy a mellékelt ábra mutatja, simán fordulhat az is kőkemény terrorba), s ezáltal – ismételt „SURPRISE!!!” – egyfajta párkapcsolati szocio-moziként is értelmezhető. De emellett pattanásig feszült thrillerként is kivételesen jól működik – kinek melyik perspektíva a szimpatikusabb.
Első blikkre - Kevin Bacon-ből kiindulva - naiv módon egy idétlen, giccses látvány thrillert vártunk, a szinopszist elolvasva pedig valami olyasmit, amit 2002-ben a Jennifer Lopez nevével fémjelzett Most már elégben próbáltak legyömöszölni a torkunkon.
Csak hogy a The Invisible Man valóban megrázóra, sokkolóra és érzelmileg felkavaróra sikeredett! Ebben nagy szerepe van a remek, csavaros forgatókönyvnek, a jól ütemezett fordulatoknak, és a főszereplőnőnek, Elisabeth Mossnak, aki itt is valami hasonló karaktert hoz, mint A szolgálólány meséjében, csak ezúttal rövidebb idő alatt kellett felépítenie a figurát. Hál’ Istennek megy neki, mi több, simán el is viszi a produkciót a hátán. Magabiztos játékával bizonyítja, hogy szimplán az ő neve is garancia lehet egy nívós mozira.
Egy-két logikai bakitól, inkonzisztens forgatókönyvírói lépéstől eltekintve A láthatatlan ember magasan az egyik legimpozánsabb thriller, amelyhez az utóbbi időben szerencsénk volt.
Whannell klausztrofóbikus állapotba taszajtja a nézőt, s így a főszereplővel, Ceciliaval együtt éljük át az eseményeket. Amelyek bármennyire is hihetetlenek, a rendező abszolút realisztikusan, már-már zavarba ejtően hitelesen, valószerűen tálalja őket.
Ráadásul egy-két igen zord jelenetnek is szemtanúja lehetünk. Gondoljunk csak az étteremben lezajló sokkoló képsorokra, az üldözéses jelenetek zömére, vagy a padláson zajló „telefonos kirakós játékra”. 
Nem makulátlan, nem kikezdhetetlen, de erős, energikus, érzelmekkel teli thriller a The Invisible Man.
Ki gondolta volna? „SURPRISE!!!”

80%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése