2017. október 13., péntek

The Space Between Us


Nagy várakozás előzte meg, majd végül a földbe döngölte a kritika. Dióhéjban ennyi a története a színészként, íróként egyaránt ismert brit rendező Peter Chelsom legújabb filmjének.
Chelsom büntetett már olyan vattacukor ízű cukiságokkal, mint a Hannah Montana-múvi, ugyanakkor a 2000-es évek elején letett az asztalra egy-két egészen okés nézőbarát filmet – mint pl. Az óriás, vagy a Szerelem a végzeten. Nem volt tehát egyértelműsíthető a bukta. 


A direktor erősen szentimentális érzelmi világa azonban ezúttal valóban túlcsordult. Identitászavaros emo-film a The space between us – az ítészek nem tévedtek.
Pedig a sztori több mint ígéretes és érdekes. Egy kolonizáló expedíció indul a Marsra, hogy az emberiség végleg megvethesse a lábát a vörös bolygón – új élet, új kezdet. „Hiba” csúszik azonban a rendszerbe, amikor az expedíció vezetője, Sarah Elliot a megérkezéskor csecsemőnek ad életet. Az édesanya ráadásul belehal a szülésbe, s a Marson született első ember, nevezetesen Gardner Elliot magára marad. Helyesebben tudósok és űrhajósok nevelik. A földi életről csupán videókból tájékozódik; minden vágya, hogy az ember lakta bolygón éljen, úgy mint minden normális humanoid. Komoly gátja azonban a „Földre lépésnek”, hogy Gardner teste-szervezete fiziológiailag a Marshoz, a vörös bolygó kontextusához alkalmazkodott. 


A srác azonban nagyon menne, pláne hogy mindeközben egy Tulsában élő, Tulsa nevű lánnyal csetelget – a két fiatal lelki társra lel egymásban.
Tulsa nem is sejti, hogy egy marslakóval társalog a neten. Gardner ugyanis azt lódítja, hogy New York-ban él, és egy különös betegségben, az osteogenezis imperfecta-ban szenved. Nem jár messze a valóságtól, illetve hamarosan egy orvosi beavatkozásnak hála a Föld sem válik elérhetetlenné az immáron 16 éves „marsi” számára…
Megkapó történet, a kivitelezés viszont zavaros és következetlen. 


Egyrészt Asa Butterfieldnek és Britt Robertsonnak nagyon nehéz elhinni az érzelmi kötődést – nincs is jól felépítve a szerelmi szál, nagy tóckos a forgatókönyvíróknak! -, másrészt – ez pedig egyértelműen a rendező bűne – a film össze-vissza, zavartan csapong a zsánerek között. Hol egy tinifilmet, hol egy költői road-movie-t (ez a vonulat egész flottul működik!), hol valamiféle pátoszos romantikus mozit nézünk. Mindez nyakon öntve jó nagy adag szenvelgéssel és szirupos mázzal. Sajnos a dialógusok is botladoznak, és az utolsó „nagy csavar” is nehezen bocsátható meg – bár a korábbi szentimentális túlcsordulásokhoz képest ez már tényleg kismiska. 


Szerettük volna szeretni, mert végül is a hangulata egészen egyedülálló. Sajnálatos módon azonban inkább lett a The space between us egy kusza, kissé összefüggéstelen alkotás, mint formabontó, egyedi műfajmix.
Pedig alapvetően milyen jó kis sztori ez, a mindenit…

50%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése