2020. január 28., kedd

Az aszfalt királyai - Ford v Ferrari


James Mangold kivételesen izgalmas aspektusból mutatja be az autó-motor sportot.  
Az aszfalt királyai, számos sportfilmmel ellentétben nem kizárólag az egyén küzdelméről szól. Tekintettel a témára egy másik, igen lényeges tényező is belép az egyenletbe!


Az autóversenyzés ugyanis nem pusztán egyéni sport, de még csak nem is klasszikus értelemben vett csapatverseny. A pilóta, mint bármely autóalkatrész, csak egy csavar a gépezetben!  Az aszfalt királyai pedig ebből a szokatlan perspektívából közelít a sportághoz.


S noha egy nagy formátumú ember, a ’60-as évek legnagyobb autóversenyző ikonja, a brit származású Ken Miles áll a történet középpontjában, a film, ahogy arról angol címe is árulkodik (Ford v Ferrari), mindenekelőtt a két autógyár versengésének viszonylatában vizsgálja az egyén küzdelmét.


Miles megzabolázhatatlan, öntörvényű megszállott volt, aki aztán sajnálatos módon épp megszállottságának köszönhette korai halálát. De addig az ikonikus Ford GT 40-el – és a híres Shelby American Inc-el – visszavonhatatlanul bevonult az autósport történelmébe: díjat nyert Daytona-ban, majd emlékezetes tettet hajtott végre Le Mans-ban is.


A film a két autómogul, Henry Ford és Enzo Ferrari presztízs harcának össztüzébe állítja két kulcsfiguráját az istállótulajdonos Carroll Shelby-t és patronált pilótáját, barátját Ken Miles-t. S nagyon hamar kiderül, hogy egy ilyen jellegű ádáz küzdelemben egzakt győztes – és legfőképpen igazság - nem létezik/nem létezhet, pláne nem az egyén szintjén.
Így Az aszfalt királyai az alázatról, az ego háttérbe szorításáról szól elsődlegesen, de arról is, hogy miként érvényesülhet a fantaszta zseni, az őstehetség egy ilyen kíméletlen, gazdasági szempontokat szem előtt tartó technikai sportágban, amelyet dúsgazdag milliárdosok irányítanak – sok esetben nem is szakavatottként.


Azon túl, hogy a film zseniálisabbnál zseniálisabb, végtelenül feszült és látványos verseny-jelenetekből áll, nem a sportfilmek jól bevált receptjét követi. S így válik valóban különleges filmélménnyé. Minderre pedig James Mangold ízig-vérig amerikai, Hollywood-kompatibilis attitűdje teszi fel a koronát.  


Mangold szakértelmének és a pazarul felépített forgatókönyvnek köszönhetően Az aszfalt királyai nem csupán az utóbbi esztendők egyik legkirályabb sportfilmje, hanem egy minden tekintetben elementáris erejű, jó értelembe vett hollywoodi mozi élmény. Amely egy kivételesen erős főszereplő párossal – Christian Bale és Matt Damon parádésak! -, kellemes retró hangulatával, a lélegzetelállítóan megkomponált Le Mans-i versennyel, kitűnő tempójával és stílusos eleganciájával rabolja el a mindenkori mozi- és sportbarát szívét!

90%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése