2020. április 3., péntek

A platform - El hoyo


A platform akkor működik a leghathatósabban, ha úgy kezeljük, mint egy 90 perces organikus vizuális metaforát.
Galder Gaztelu-Urrutia nem foglalkozik a történet előzményeinek felvázolásával, a klasszikus értelemben vett expozícióval, de nem is kell. Hisz a „durr bele”, in medias res nyitánnyal sokkal erőteljesebben tudja kifejteni a sztori erejét.
Sokkoló, amit látunk, s a szerzők érezhetően rá is erősítettek a meghökkentő szcénák halmozására. Öncélú gesztusokról azonban nincs szó! Egy ilyen történetet egész egyszerűen csak ilyen tálalásban lehet érvényessé tenni.
A többszintes high-tech böri egyértelműen a társadalmi rétegződés szintjeit hivatott ábrázolni. Itt jegyeznénk meg mindjárt, hogy akadnak azért az „alapképletben” fehér foltok. S noha az események húznak magukkal, a feszültség kézzel tapintható, tiszta fejjel átnyálazva találni itt jó néhány inkonzisztens felvetést.
A film vizualitása, az Orwellinél is kétségbeejtőbb és zordabb vízió viszont kétségkívül hatásos. Így még akkor is emlékezetes darabként könyvelhetjük el A platformot, ha a finálé bibliai utalásai, szóképei nem érik el az alkotók által kívánt hatást, és valamelyest kissé zavarossá is teszik a művet.
Érezhetően nagyot akartak markolni a szerzők, de a katarzis elmarad.
Ellenben egy csomó fontos gondolatot fogalmaz meg, számos aktuális problémára hívja fel a figyelmet A platform. Persze formába öntötték már ezeket a gondolatokat jóval szofisztikáltabban, okosabban is, de a 21. század emberét ilyen drasztikusan lehet csak elmélkedésre bírni. Tiszta sor.
Ott van A nagy zabálás, vagy Jeunet Delicatessen-je. Ezek azért sokkal kifinomultabb művek A platformnál, ami már érezhetően a Netflix-generációnak, a Netflix-generációhoz szól.
Mégis üdvözlendő, hogy készülnek ilyen arcul csapós, figyelemfelkeltő alter-horrorok, amelyek a zsáner eszköztárát intelligensen felhasználva igyekeznek releváns mondanivalót közölni.
Ha annyira nem is ájultunk el a filmtől, mint egy néhány kolléga, azért bátran ajánlanánk a megtekintését. Főként akkor, ha unod már a szokványos Hollywood-i virtust, és valami különlegesre vágysz!
A spanyolok egyébként is eléggé „ott vannak horrorban”! A platform újabb bizonyíték erre!

75%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése