2020. április 20., hétfő

Kisasszonyok - Little Women


Nagyon bírtuk a 25 (!!!) évvel ezelőtti verziót. Winona Ryder-estül, Claire Danes-estül, Susan Sarandon-ostul és fiatal Christian Bale-estül.
És lehetséges, hogy nem leszünk túl népszerűek a véleményünkkel, de a ’90-es évek Hollywoodja érzésünk szerint autentikusabb táptalajt biztosított Louisa May Alcott 19. századi, Jane Austen örökségét továbbgondoló bűbájos történetének filmes feldolgozásához.
Gillian Armstrong 3 Oscar-jelölést begyűjtő mozija is valamelyest negédes volt, mindez a sztori jellegéből adódik, de Gerwig, azzal együtt, hogy számos aranyos momentummal gazdagítja a már jól ismert történetet, helyenként picit „túlaranyoskodja” az adaptációt.
Abszolút vonzó és szívmelengető tud lenni ez a Váratlan utazást, és Anne Shirley kalandjait idéző miliő és hangulat, azonban könnyen giccsbe fordulhat a végeredmény. Esetünkben szerencsére erről nincs szó, Greta Gerwig ennél azért jóval tudatosabb és koncentráltabb rendező, de egy-egy modorosabb szcéna így is becsúszik.
No persze szubjektív, de szerintünk emocionálisan sem olyan erős ez a film, mint a 25 esztendővel korábban bemutatott feldolgozás. Hiányzik a mély(ebb) drámaiság, és legfőképp: a katarzis.
Saoirse Ronan nagyszerű, de a ’90-es években Winona-nak jobban elhittük, meggyőzőbb volt, jobban együtt éreztünk vele…
Ettől függetlenül is: a casting vitán felül parádés. Hollywood legtehetségesebb fiatal művészeinek legjava állt csatasorba Gerwig hívására. Nagyrészt nekik köszönhetően válik végeredményben kedvelhetővé az „új Kisasszonyok”.
Ronant már említettük, ő tényleg zseniális, de fontos megemlíteni még Florence Pugh-t is, aki ezúttal egy tőle merőben szokatlan szerepben csillogtatja meg kivételes tálentumát.
Ha kedveled a bűbájos, cuki kosztümös mozikat, akkor biztosan szeretni fogod a Kisasszonyokat. Viszont továbbra is tartjuk: Greta Gerwig filmje szép és kimunkált, de nem hatol a lelkünkig, nem képes oly módon levenni a nézőt a lábáról, mint a ’94-es darab.

75%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése