2020. április 7., kedd

Nyelés - Swallow


Az elsőfilmes Carlo Mirabella-Davis az év legbizarrabb filmjét abszolválta. Ez már most biztos.
Kár lenne részleteiben taglalni a sztorit, de a nyelési kényszert leszámítva a film egy nagyon is aktuális problematikát boncolgat. „Kissé” sajátos eszközökkel, egy sajátos történeten keresztül. De épp ezért tud olyan szemléletes és hatásos lenni!
A Nyelés csordultig van társadalomkritikával, korunk jellemző rákfenéivel szembesít. Felszínesség, látszat boldogság, kirakat élet, külsőségek, a sokszor ismételt, de valójában semmitmondó, elkoptatott „szeretlek” frázis. Hogy a maukálatlan otthon, a luxus, a tökéletesen felhúzott falak, a mások által hőn áhított több millió dolláros úszómedencés kégli sok esetben a lelki nyomor és a keserűség temploma.    
Mindezt a rendező-forgatókönyvíró Mirabella-Davis egy kivételesen extrém személyes drámán keresztül kommunikálja. Mégis nagyon valóságosnak hat a történet.
A háttérben húzódó tragikum ugyan szélsőséges, de legalábbis nem mindennapos, s Hunter reakciója az átélt lelki traumára is felettébb szokatlan, környezetének hozzáállása a problémához azonban már fájdalmasan és aggasztóan hétköznapi. Nagyon mai, nagyon jellemző, nagyon kicsinyes és épp ezért rendkívül kétségbeejtő.
Míg Hunter a meg nem értett művész archetípusa a filmben, addig a körülötte élők, mint pl. a „szeretlek”-et mantraként ismételgető, tökéletes külalakkal rendelkező, ugyanakkor érzéketlen, törtető arany ifjú Richie a művészetet – készségeiből adódóan – befogadni képtelen tömeg.
És persze Hunter az elnyomott. A megfelelési kényszeres. Ő az, aki szólni kíván, de folyton beléfojtják a szót. Ő az, akit a „tömeg” pusztán eszközként kezel. Abszolút érthető hát, hogy a maga módján fellázad az elnyomás ellen.  
Carlo Mirabella-Davis talán időnként elveti a sulykot, az arányokat nem mindig érzi, és az is tuti, hogy a zárlat sokaknál ki fogja verni a biztosítékot. De higgyétek el, egy ilyen felütést, egy ilyen sztorit csakis egy ilyen – képzavarral élve – gyomrossal lehetett megfejelni.
Amennyiben kedveled azokat a mozikat, amelyek a játékidőnél valamelyest tovább tartanak, akkor a Nyelés mindenképp a te filmed! Carlo Mirabella-Davis ugyanis szolgáltat olyan mennyiségű szellemi táplálékot, amelyen elrágódhatsz még egy jó darabig.

80%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése