2016. január 16., szombat

Mr. Holmes


Bátor film a Mr. Holmes! Lecsupaszítja a legendát, majd újra felöltözteti! Ez a Sherlock Holmes azonban nem „az” a Sherlock Holmes! Így ha Guy Ritchie túlrajzolt, kissé giccses szuperhősére számítasz, akkor rossz helyen kapizsgálsz.
Pedig a zseniális Ian McKellen-féle Mr. Holmesnak – még ha kissé szenilis és ’csoszogós’ is - sokkal több köze van Sir Arthur Conan Doyle klasszikus, „valós” Sherlock Holmes-ához, mint Robert Downey Jr. ripacskodásának valaha is volt.
Bill Condon (Dreamgirls; Kinsey) közbenjárásával visszakaptuk a legendát, akkor is, ha a jól ismert detektív már túl van élete legjaván, s jószerivel a halálra készülődik.


A Mr. Holmes egy szépen, ízlésesen megmunkált ’monumentum’, mely kellemével és eleganciájával intelligensen állít emléket a legendának. Condon nem fél a mítosz mögé nézni: az emlékeivel és önnön legendájával viaskodó idős detektívet esendő öregemberként ábrázolja, egészen szokatlan megvilágításba helyezve ezzel a toposzt.
A film sokkal több, mint egy szimpla nosztalgia-mozi. A Mr. Holmes líraisága rabul ejtő, a fényképezés a maga egyszerűségében gyönyörű, a színészi játék pedig szimplán lehengerlő!
Sir Ian McKellen Holmes-inkarnációja a legemberibb, legkedvelhetőbb minden eddigi közül! A fiatal Milo Parker – bármily meglepő, de - képes lépést tartani a színész óriással, könnyedén nő fel a nem mindennapi feladathoz. 


A forgatókönyv nem feledkezik meg Holmes eredeti identitásáról sem, s egy-két rövid elbeszélés-szerű szállal utal a címszereplő legendás, múltbéli tevékenységére.
Közben megidéződik az ifjúsági filmek kellemes, nosztalgikus hangulata, a hangsúly azonban mégiscsak Sherlock Holmes-on van, s azon, ahogyan a bölcs, öreg detektív farkasszemet néz az elmúlással!


Finom, légies mozi a Mr. Holmes. Nagyon ’angol’, nagyon kifinomult. Csak haladóknak!

80%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése