2016. január 15., péntek

Fekete mise - Black mass


James „Whitey” Bulgernél nagyobb anyaszomorító gengsztert aligha hordott a hátán a föld. Egy ilyen kegyetlen „motherfucker” pedig jóval bevállalósabb biopic-et érdemelt volna!
A Fekete mise nem rossz film! Csak nagyon egy irányba fókuszál. Mintha félne a legenda mögé tekinteni… 


…Johnny Depp azonban végre, hosszú idő után ismét színészkedik, méghozzá nem is akár hogyan! Scott Cooper 2013-as A harag tüze c. munkája nálunk nagyon betalált, így örömmel konstatáltuk, hogy a virginiai rendező dirigálja majd a bostoni alvilág leghírhedtebb, legagresszívebb vezérének életrajzi moziját. 


Cooper akkurátusan, lépésről lépésre halad, jó tanuló módjára mondja fel a leckét.
Nagy szerencséje, hogy ilyen kiváló művészekkel dolgozhatott. Depp mellett Joel Edgerton (Az ajándék; Warrior – A végső menet) alakít még szintén nagyot; az ausztrál származású színész-író-rendező multitálentum óriási a sunyi, simulékony FBI ügynök szerepében.
...John Connolly ugyan a rend őre, mégsem több mint egy Southie-ból származó rafkós utcagyerek…


A felállás hasonló, mint annak idején A téglában, csak hogy Scott Cooper filmjében nincsenek igazán szemléletesen felvázolva a viszonyrendszerek és a szereplők motivációi. Ariel Vromen hazánkat messzire elkerülő The iceman c. 2012-es maffia mozijának hangvételét idézi némileg a Black mass. Az volt hasonlóképpen távolságtartó.


Cooper objektív nézőpontból vizsgálja Bulgert, s a körülötte zajló eseményeket. A meglévő tanúvallomásokból építgeti a történetet: fény derül a bostoni maffia főnök FBI-os kapcsolataira, kitér Bulger jéghideg jellemére és furcsa, szövevényes családi viszonyaira. Mindeközben a sztori klasszikus ívet jár be, a gengszter filmek jól ismert, kitaposott mezsgyéjén halad. Ami nem feltétlen baj, viszont Cooper tolmácsolásában nincsen valós dráma, csak - többnyire - száraz tényszerűség. A rendező nagyszerűen illeszti össze a kirakós darabkáit, lelkiismeretesen rekonstruál, de így, ily módon csupán egy adott aspektusból képes megközelíteni a figuráit és a sztorit.
Bár ez a típusú történetmesélés végül is passzol Bulger rideg karakteréhez, de a nézőt így kevésbé érinti meg a cselekmény, a direktor nem tud bevonni minket a „játékba”.


Korrekt gengszter mozi a Fekete mise, tisztes „beszámoló”, de az FBI 10 legveszélyesebb bűnözőt tartalmazó listájára felkerült fazonról egy jóval grandiózusabb, merészebb, eredetibb és tökösebb életrajzi film is készülhetett volna! 

70%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése