2016. január 8., péntek

Az ifjúság végrendelete - Testament of youth


A Vera Brittain pacifista írónő háborús memoárja alapján készült Testament of youth-nak közel egy évig bérelt helye volt a különféle díjkiosztókon. A film ősbemutatója a 2014-es Londoni Filmfesztiválon volt, de lényegében az egész 2015-ös évet végig ’fesztiválozta’!


...a nyakas, határozott Vera az elsők között kerül be nőként, ösztöndíjjal a híres Oxfordi Egyetemre. A fiatal lány időközben megízleli a szerelmet, miután azonban testvéreit, s vőlegényét, Rolandot is a frontra vezénylik, Vera úgy dönt, feladja írói terveit, s önkéntes ápolónőnek áll. Az első világháború örökre megváltoztatja a becsvágyó lány életét… 


James Kent egy megjelenésében meglehetősen puritán, sallangmentes háborús drámát rendezett. Az ifjúság végrendelete visszafogott munka, pasztelles, fakó képi világa pedig jól illeszkedik a mértéktartó rendezői koncepcióhoz. 


Nem kétséges, Alicia Vikander (Ex machina; Az U.N.C.L.E. embere; A dán lány) viszi a hátán a filmet! A színésznő érzékeny, érett alakítást nyújt, épp olyat, amilyet egy ilyen ’klasszikus’ – klasszikus módon filmre vitt - történet megkíván. Vikander óriási tehetség - ezt ugye már a kiváló Ex machina-ban is bizonyította -, s biztos vagyok abban, hogy 2016 az ő éve lesz! Nem elég, hogy a következő Bourne-filmben kulcsszerepet kapott Paul Greengrasstől, a már most fesztivál kedvenc A dán lány kapcsán a Golden Globe-jelölés mellett vélhetően az Oscar-nomináció is borítékolható neki!
A kishölgy csodás, egyértelműen az ő átütő jelenléte, s nagyszerű színészi kvalitásai teszik átlagon felülivé Az ifjúság végrendeletét. Sajnos partnere, Kit Harington (Trónok harca; Pompeji) nem eléggé izgalmas karakter, s játéka is eltörpül Vikander kifinomult alakítása mellett; így épp a történet szerelmi szála válik picit érdektelenné - noha az emberi dráma azért átélhető, hála az egyébként jól megírt szkriptnek. 


A Testament of youth nem tud igazán sokat hozzátenni a zsánerhez – akadnak nála sokkal katartikusabb, tetszetősebb, hatásosabb háborús drámák -, de ízléses, esztétikus mozi, s mint ilyen, nagyon is értékelendő!
…nem is kérdés, hogy kinek szurkolunk a közelgő Golden Globe - gálán!

70%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése