2016. január 8., péntek

The Stanford prison experiment


A stanfordi börtönkísérlet a modern pszichológia egyik leghírhedtebb/leghíresebb "reality-je".
A németek 2001-ben a stanfordi eseményeket alapul véve már készítettek egy egyébként teljesen okés Das experiment c. filmet - igaz ott a dolog lényegét leszámítva minden körülmény fiktív volt, s elsősorban egy izgalmas mozifilm elkészítése lebegett az alkotók szeme előtt. ...azaz: a Stanfordban lezajlott tényleges történéseket eddig még senki sem adaptálta filmre! 


Az 1971-es, mindössze 6 napig tartó, Dr. Philip Zimbardo vezetésével lebonyolított „kutatás” célja az volt, hogy kísérleti úton bizonyítsa, hogy az ember külső, irányított behatásokra milyen gyorsan akklimatizálódik egy adott közeghez, s milyen meghatározott viselkedésformákat képes felvenni viszonylag rövid idő leforgása alatt.
A kísérletben önkéntes diákok játszották el ’foglyok’ és ’őrök’ szerepét az egyetem alagsorában berendezett speciális börtönben. Zimbardo és csapata szánt szándékkal igyekezett olyan körülményeket teremteni, amelyek nagy valószínűséggel deperszonalizáció és deindividualizáció kialakulásához vezetnek majd az alanyoknál. 


A kísérlet első napján pl. ráparancsoltak a „rabokra”, hogy feltétlen maradjanak otthon, amíg nem hívják be őket az intézménybe. A „behívás” igen életszerűen történt: a helyi rendőrség – mely szintén közreműködött a kísérletben - megjelent az adott résztvevő otthonában, s mint közönséges köztörvényes bűnözőt, bilincsbe verve vitte az alanyt a stanfordi egyetem alagsorába, a kísérlet helyszínére. A „letartóztatás” sok esetben meglehetősen teátrálisan zajlott: a résztvevőket gyakran szomszédaik szeme láttára vette őrizetbe a jard. Zimbardo így próbált hatást gyakorolni a „foglyokra”, s a lehető legrealisztikusabbá tenni a rabság és az elítélt-lét illúzióját.


Ugye mindenki számára ismerős a sztori, azaz a kísérlet végkimenetele: 6 nap után – idő előtt - Zimbardo kénytelen volt leállítani az egyébként 2 hetesre tervezett megfigyelést, ugyanis már 2 nap után komoly problémák jelentkeztek: a „foglyok” közül ketten is emocionális zavarra utaló tüneteket produkáltak. Zimbardo először azt hitte, hogy csupán a szabadulás érdekében bevetett trükkről van szó, de aztán olyan mértékben „fejlődött” negatív irányba a két fogvatartott pszichés állapota, hogy végül pár nap után haza kellett engedni őket.
S hogy mi vezetett a problémák kialakulásához? A kísérlet előrehaladtával több „őr” is egyre durvábban, egyenesen szadista módon kezdett el viselkedni. Az alanyok láthatóan örömüket lelték ’társaik’ sorozatos, folyamatos kínzásában, megalázásában. 


A film igyekszik a lehető leghűbb módon visszaadni a történteket, bár a szicíliai származású Dr. Zimbardo-val szívesen elbeszélgetnénk; nem biztos, hogy a most 82 éves pszichológus professzor egyetért azzal, ahogyan a film a kísérlet lebonyolítását, a körülményeket és őt magát ábrázolja. Bár Billy Crudup kitűnően helyt áll Zimbardo szerepében - igyekszik árnyalni a karaktert, amennyire tőle telik -, tény, hogy a film összességében negatív színben tünteti fel a mai napig aktív pszichológus szaktekintélyt.
Zimbardo kísérlettel kapcsolatos lelki vívódásait egyébként is csak felszínesen érinti a szkript. Ez az alkotás achilles sarka is egyben: összességében – miként a 2001-es német mozi – a The Stanford prison experiment is inkább „csak” a történésekre fókuszál. Esetében sincs mély, valós karakterdráma. Viszonylag keveset tudunk meg a kísérlet tényleges körülményeiről és a szereplőkről. Ezt a hiányosságot azonban remekül ellensúlyozzák a böriben játszódó, pattanásig feszült szcénák, a lelki hadviselés igen érzékletes bemutatása, s a parádés színészi játék. 


Ezra Miller elképesztően erős, ahogy kedvenc hollywoodi ifjoncunk Tye Sheridan is mindent belead. A prímet azonban a Majdnem híresből és Kevin Smith Red State-jéből ismerős Michael Angarano viszi, aki kirobbanó alakítást prezentál a fogva tartó, „John Wayne” szerepében. 


A 2015-ös Sundance-en 2 díjat is bezsebelt az elszánt indie filmes, Kyle Patrick Alvarez mozija. Abszolút megérdemelten! Kiváló a korfestés, nagyszerű a fényképezés, a rendezés pedig ritmusos és határozott!
Bár vannak hiányosságai a filmnek, s végül az üzenet is kissé ügyetlenkedve van megfogalmazva, mégis egy borzasztóan erős atmoszférájú mozival állunk szemben.
Sajnálhatjuk, hogy a honi forgalmazók megfosztottak minket ettől az élménytől is…

80%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése