2016. január 5., kedd

Slow west


John Maclean a kultikus, elektronikus folk zenét játszó skót, The Beta Band zenei agyaként vált ismertté a ’90-es évek derekán.  Maclean sokoldalú művész, a zenekar feloszlása után rögvest a filmezés felé irányította figyelmét – királyság, hisz’ a pali direktorként és íróként sem utolsó! 


Két rövidfilm után a skót alkotó elérkezettnek látta az időt, hogy tető alá hozza első egész estés moziját. A Slow westbe meghívta szerepelni jó barátját Michael Fassbender-t, s a régi, klasszikus western hagyományokat tiszteletben tartva - de újszerű, jóvágású köntösbe öltöztetve a genre-t - egy kifejezetten érett, határozott zsánerfilmet tett le az asztalra.
A Slow west művészi, de nem artisztikus, lírai, de cseppet sem mesterkélt. 


A Coen-testvérek bizarr hangulata idéződik meg Maclean mozijában, miközben az Edinburgh-i rendező előszeretettel hallatja saját, egyedi hangját is! A Slow west - dacára annak, hogy a direktor első komolyabb produktuma - kiforrott, tudatos művészi  megnyilatkozás!
Fassbender és Kodi Smit-McPheedriftje’ valóban eléggé „slow”, de Maclean szórakoztató módon veszik el a részletekben! Kiválóan ’festi le’ a két magányos férfi összecsiszolódását – így a nagyszerű végjáték előtt a lassú, málházós felvezetés is tartogat jó néhány emlékezetes pillanatot. 


Mint minden jó westernben, itt sincs mellébeszélés: a direktor nem magyaráz túl semmit - helyette „beszélnek” a csodás képek, s a szereplők kifejező gesztusai.  
A 2015-ös Sundance Grand Jury Prize-ának begyűjtése megérdemelt! Erős, határozott rendezői debüt a Slow west


Ha 2015 és western, nálunk a Bone tomahawk a befutó, de John Maclean moziját is jó szívvel ajánljuk a műfaj kedvelőinek! 

80%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése