2016. január 17., vasárnap

A szerencse forgandó - Mississippi grind


…a Mississippi Grind nem azt nyújtja, amit előzetesen ígér: pókerről és szerencsejátékról szinte alig esik szó benne. …azaz: a rulett asztal „szimplán csak” indokul szolgál egy nagyon fasza, hangulatos road movie-hoz!


Anna Boden és Ryan Fleck – író-rendező páros – bölcsen nem a Pókerarcok „hangos”, harsány irányába mozdult, hanem egy meditatív, atmoszférikus, színészeit középpontba állító hangulat-filmet készített. 
…két szerencsejátékos egy hirtelen jött gondolattól vezérelve elindul Iowa-ból a híres neves New Orleansba szerencsét próbálni.
Látszólag nincs itt semmi különleges emberek! Boden és Fleck ellenben iszonyú frankón és érzékletesen jeleníti meg a route 66, a benzinkutak, a lepukkant motelek, pub-ok, valamint a b-kategóriás szerencsebarlangok hangulatát. Istenemre, ilyen autentikus US-atmoszférában már nagyon régen nem lehetett részünk! S mindemellett a film kellő odafigyelést szentel a figuráinak is - a karakterábrázolás parádés!


Habár 2012-ben, még a film tervezgetésének szakaszában úgy állt, hogy Jake Gyllenhaall játssza majd Curtis szerepét, végül Ryan Reynolds lett a befutó.
Reynolds nagyszerű színész, bár sokan szeretik hanyagul beletuszkolni az ügyeletes hollywoodi szépfiú – skatulyába… A kanadai származású sztár viszont már többször bizonyította, hogy az összetettebb szerepektől sem jön zavarba. (A hangok pl. nagy kedvencünk tavalyról…)


Ben Mendelsohnról nagyjából az Animal Kingdom óta tudjuk, hogy kivételes kvalitásokkal rendelkező művész! Hétköznapiságában sem hétköznapi figura!!! Képességeit remekül kamatoztatja ezúttal a jelentéktelen (?) Gerry szerepében. A karakter – minden látszat ellenére – komplex, Mendelsohn kifinomult játékát pedig öröm nézni! Nem érdemtelenül jelölték filmbéli alakítását számos díjra az utóbbi esztendőben. 


A Mississipi grind végül nem lett anyagi siker. Nem meglepő, hisz nem a pláza mozik közönségének készült. Lassú építkezése ellenére azonban jó ritmusú, lebilincselő és magával ragadó film, mely főként az otthoni felhasználás során, nyugodt környezetben domborítja ki erényeit.
Meditatív, gondolkozós gambling-sztori. Hmmm… ilyen még nem volt!

80%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése