2019. december 25., szerda

Éretlenségi - Booksmart


Lehet, hogy a bejgli okozta kaja kóma, vagy szimplán nem voltunk pillanatnyilag teljesen nyitottak a progresszióra, és minket is bekebelezett a szentimentális kari-feeling, de valahogy nehezen tudtunk ráhangolódni Olivia Wilde kétségtelenül bátor, gendersemleges coming-of-age vígjátékára.
Az Éretlenségi – borzalmas magyar cím, az egyébként találó angollal (Booksmart) szemben – nem találja fel a spanyolviaszt, mégis erőteljesen közvetít.


Adott két szívbéli jó barátnő, akik a küszöbön álló érettségi közeledtével pánikszerűen akarják utoljára kiélvezni a high-school éra nyújtotta lehetőségeket - még mielőtt a fősuli, s vele a felnőtt lét végérvényesen bekebelezné őket.  
A visszafogottabb Amy pl. leszbikus hajlamait szeretné végre kibontakoztatni, a nagyszájú, céltudatos Molly pedig szimplán „csak” a szüzessége mielőbbi elvesztését szorgalmazná.
Ugye ismerős alaphelyzet? Greg Mottola Superbad-je szerintünk jobb és összeszedettebb meló, de kétségtelen, hogy Olivia Wilde is tud újat mondani a témában. Ha más nem, új perspektívát mutat, eddig nem látott élethelyzetekbe kényszeríti két főszereplőjét. Akik lányok. Vagyis a film aspektusa alapjaiban más, mint a Superbad-é, jóllehet, találni jó pár áthallást és párhuzamot a két mozi között.


A Booksmart harsány, szókimondó, és kifejezetten bevállalós darab. A drog trip-es „Barbie-szcéna” pl. több mint ötletes – és kurvára bizarr! -, a film bátran beszél a fiatalok szexuális útkereséséről, számunkra valahogy mégsem állt össze kompakt egésszé a sztori.


Eleve kicsit döcögősen indul a film, ami aztán nagyjából 20 perc után valóban frankón magára talál. Közben picit hullámzik, akár a két kiscsaj fékevesztett, váratlan fordulatokkal teli éjszakája. Akad egy csomó megható pillanat. Wilde érezhetően a téma emberi oldalát igyekezett megmutatni, s a film hangvétele következetesen tartózkodik is a tipikus amerikai high-school komédiák hangulatától. Sokszor meglepően szürreális és abszurd a cselekmény, de csak épp annyira, hogy nagyjából mindenki számára fogyasztható maradjon.


Ahogy említettük, minket így a nagy karácsonyi banzáj – értsd jól: punnyadás – kellős közepette annyira nem ragadott magával a Booksmart, de örömmel konstatáltuk, hogy a kortárs tini vígjáték dömpingben a sok tucat darab között azért fel-felbukkan még egy-egy figyelemreméltó alkotás.  
A kritikusok nagyon szeretik a filmet, Beanie Feldstein (Jonah Hill hugicája) alakítása már most biztos, hogy Golden Globe-jelölést ér, ami azért nem semmi.
Elvitatni nem szeretnénk a Booksmart érdemeit, hisz valóban unikális cucc a maga nemében, de az is biztos, hogy a fokozott figyelmet kendőzetlen modorának és a konvenciókkal való szembenállásának is köszönheti!
Véleményünk szerint örök darab nem lesz belőle, de mint jólesően zilált, széles érzelmi amplitúdón mozgó indie vígjátékra, jó szívvel gondolunk majd rá!

75%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése