2019. december 8., vasárnap

When They See Us


New York, Central Park, 1989. áprilisa.
Patricia Meile, mint általában, munka után kocogni indult a „nagy alma” ikonikus parkjába. A ’80-as évek legvégén az erőszakos támadások, szexuális bűntények kirívóan magas számban fordultak elő az Egyesült Államok egyik legnagyobb metropoliszában.


A fiatal nőt megtámadták, megerőszakolták, majd úgy megverték, hogy kis híján belehalt sérüléseibe. A közvélemény, a városvezetés, és vele a politikai elit természetesen vért kívánt, gyors elégtételt, az emberek bűnbakot/bűnbakokat akartak, mielőbbi intézkedést.


Így egészen kézen fekvő volt, hogy a Central Parkban randalírozó fekete tinédzserekre tereljék a gyanút, mi több elítéljék őket szexuális abúzus, és gyilkossági kísérlet vádjával.


A When they see us, ahogy akkoriban emlegették őket, a „Central parki ötök” kálváriájáról szól, a színes bőrű, ártatlanul bebörtönzött tinédzserekről, akik éveken át ültek fegyintézetekben koholt vádak alapján az Egyesült Államok egyik legelcseszettebb bírósági perének következményeképpen.


A 47 esztendős direktor asszony, Ava DuVernay akkurátusan bontja ki a cselekményt, kitérve az eset mellékszálaira, de végig konzekvensen az 5 fiatalemberre koncentrálva.
Ökölbe szorul a kezed a sorozatos igazságtalanságok láttán, igazi érzelmi hullámvasút a 4 részes, feszesen megrendezett mini sorozat.
Kiválóak a karakterek, meggyőző a színészi munka. A Moonlight-ban feltűnt Jharrel Jerome remekel, nem véletlen ítélték oda neki nemrégiben az Emmy-t! Amit a srác a 4. záró epizódban művel, az maga a nagy betűs színjátszás!


A When they see us egyaránt működik mesterien tárgyaló termi drámaként, s izgalmas börtön filmként. Mindemellett tűpontosan, elfogultság és részrehajlás nélkül, a tényekre szorítkozva és hagyatkozva mond el egy egészen rendhagyó, kirívó történetet, mely sok-sok év után végül meghozta elszenvedőinek az elégtételt, mégsem hozott számukra igazi megnyugvást.


Remek film, fontos téma, megkapó, elgondolkodtató történet, mely aztán napokig veled marad.
Látnod kell!

90%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése