2019. december 14., szombat

Nyitva


Nagypál Orsolya bemutatkozó mozija első film létére meglepően sajátos formanyelvvel bír.
Témáját közel sem sikerül akkurátusan kiveséznie, a hangvétel azonban egészen újszerű.


Izgalmas, felettébb aktuális topik ez.
A monogámia avíttas? Modern és haladó szellemű az, ha nyitott kapcsolatban gondolkodunk, és szabadjára engedjük szexuális vágyainkat?


A Nyitva főszereplő párocskája csetlik-botlik, kísérletezik, a fiatalok viccesek, meg humorosak, de nagy szerencsénkre Nagypál Orsi filmje nem a megszokott, egyszer használatos „magyar vígjáték” konklúzióit kínálja. A Coming out is lehetett volna pl. jó film annak idején, ha sokkal szókimondóbb, őszintébb és bátrabb.


Azért a Nyitva is nyitva hagy egy csomó fontos kérdést – melyeket, ha már megvolt a megfelelő hozzáállás, illet volna megválaszolnia.
Mégis meri kritikával illetni a mai modern párkapcsolatok felszínességét, s a 21. századi „haladó” értékrendet és gondolkodást.


Kovács Lehel és Radnay Csilla kiválóak a főszerepben, az meg külön üdvös, hogy a Nyitva nem olcsó poénokat pufogtat, s a megszokott szexkomédiákkal ellentétben nem alpári viccekkel sokkolja – vagy inkább untatja - a nagyérdeműt.  


A történet végére a kezdeti sodró lendület és frissesség elfogy, de így is kijelenthető, hogy egy korrekt magyar közönségfilm született – sablonmentes, intelligens és ambiciózus.

70%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése