2020. január 20., hétfő

A két pápa - The Two Popes


A két egyházi főméltóság kibeszélő show-ja izgalmas és érdekfeszítő 2 órát produkál. Az elszánt diplomata Oscar-jelölt rendezője, Fernando Meirelles úgy készített tabudöntögető egyházi mozit, hogy közben azért picit 'korrekt' is maradt, s – bár nézőpont kérdése – okosan nem magát a vallást, a vallásosságot ekézi, nem ítélkezik, „csupán” az egyház működésének visszásságaira hívja fel a figyelmet.


Botrányfilm helyett Meirelles olyan kamaradarabot rendezett, amely egyrészről szórakoztató – hisz milyen mulatságos már a focirajongó argentin püspököt meccsnézés közben elcsípni a római csehóban, s mennyire szürreális az, hogy a német pápa a nap levezetéseképp Rex felügyelőt néz a tv-ben -, másrészről meglepően releváns és fontos kérdéseket vet fel a katolikus egyház funkcionalitását illetően.  A direktor ráadásul bevonja a diskurzusba a nézőt, a két egyházi főméltóság beszélgetéseinek részesévé tesz minket.


Számos fontos aktuális témát érint A két pápa. Terítékre kerül az egyházi konzervativizmus, a cölibátus kérdésköre, a pedofil papok, meg még egy csomó kényes dolog, és mindeközben nem jófejkedő módon, nem kedélyeskedve, de képes azt is bemutatni a film, hogy bakker, ezek a tiszteletteljes fazonok is csak emberek. Tele kételyekkel, bizonytalansággal. S akár még a hitükben is meginognak olykor, épp úgy, ahogy bármely földi halandó.


Meirelles nem demitizál, szimplán a papság, az egyházi lét hétköznapi oldalára fókuszál.
Anthony Hopkins kiváló, a show-t azonban ellopja előle Jonathan Pryce – már csak a karaktere okán is.


A 3 Oscar-jelölést begyűjtő A két pápa intelligens alkotás, ritkaság számba megy az ilyen! Esetenként picit didaktikus és demagóg – bocs! -, de kétség kívül emlékezetes, rendhagyó darab! Fontos mozi!

80%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése