2019. december 25., szerda

Dermesztő hajsza - Cold Pursuit


Volt már ilyen: az európai rendező hazájában forgatott sikerfilmjét „újrázza” a tengerentúlon, amerikai díszletek között, amcsi sztárokkal, hollywoodi nyelvezettel.
Hans Petter Moland saját 2014-es jellemzően észak-európai, skandináv kontextusban, norvég, dán, és svéd színészekkel forgatott fekete-komédiáját mentette át az álomgyárba.


Furcsa mód, bár közel sem szól(t) akkorát a Dermesztő hajsza, és nem is lett olyan karakteres, mint az eredeti, Moland konzerválni tudta 2014-es filmjének sajátos atmoszféráját.


Aki nincs tisztában az eredetivel, s pusztán csak a trailer alapján informálódik, joggal gondolhatja, hogy egy újabb öreges akciómókát fog látni az élemedett korú Liam Neesonnal – az Elrabolva után szabadon, immáron sokadszorra -, a Dermesztő hajsza azonban – remake ide vagy oda – működőképes, frappáns kis mozi. Vicces, véres, váratlan fordulatokkal felvértezett krimi-vígjáték, amelyben a tagbaszakadt hókotró fater bosszulja meg fia halálát a helyi alvilágon.


Az eltűnés sorrendjében sokkal önreflexívebb, s egyúttal jóval zordabb is, ha úgy tetszik „európaibb”, és unikálisabb, Moland azonban – bölcsen - meg sem próbálta egy az egybe lekopizni az eredetit. A Colorado-i kontextus ugyanis egészen más, mint a skandináv. A rendező közérthetőbbre vette a figurát, s belecsempészett némi „Hollywood-ot” is az új filmbe, de a változtatások szerencsére nem mentek az alapanyag rovására. Vagyis: a főbb vonások maradtak, csupán a hangsúlyok helyeződtek esetenként máshová. 


A 2014-es film sava-borsát a különösebbnél különösebb figurák és mellékszereplők adták. Ezek pedig az amerikai remake-ben is megtalálhatóak, noha Stellan Skarsgard véleményünk szerint sokkal autentikusabb volt a főszerepben, mint Neeson.


De hogy mennyire indokolt egy 5 évvel ezelőtt készült kiváló európai filmet újraforgatni az Egyesült Államokban, méghozzá az eredeti rendező aktív közreműködésével? Hmmm…
Mindenesetre, a látottak alapján kijelenthető, hogy ez egy korrekt, átgondolt remake!
Aki pedig most először találkozik a történettel, kedveli az éjsötét humort, és bírja az átlagostól eltérő, pikáns hangvételű sztorikat/mozikat, annak simán okozhat kellemes meglepetéseket a film.

70%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése