2019. december 24., kedd

Joker


Nolan Batman-trilógiája még azokkal is megszeretette a szuperhős filmeket, akik egyébként nem rajonganak a műfajért.  A Joker azonban rátromfol a Nolan-hagyatékra (is), és messzemenően túlmutat a Christian Bale-féle Batman-mozik világán. Olyannyira elrugaszkodik a zsánertől, hogy nem is igazán tekinthető műfajfilmnek.


Todd Phillips Joker-e elsősorban karakterdráma, több funkciós pszicho-thriller, amely csak nyomokban hordozza magán a képregényfilmek vonásait. Bátor húzás ez egy olyan rendezőtől, aki eddig csak és kizárólag szórakoztató filmeket dirigált, s egy olyan jelentős stúdiótól, ami híresen nem szeret kockázatot vállalni, s az esetek többségében inkább a biztosra megy.


A Joker ugyanis szinte semennyire sem igyekszik kiszolgálni a nagyközönség igényeit. Kifejezetten lebilincselő és izgalmas alkotás, mégsem pusztán szórakoztatni kíván.


Nyilván szükség volt mindehhez Christopher Nolan Batman-univerzumára/víziójára, ugyanakkor a Joker simán megáll a saját lábán is! Ez nagyban a szenzációs Joaquin Phoenix érdeme, de nem működne ennyire zseniálisan a film a remekbe szabott forgatókönyv és a feszes rendezés nélkül!


Az előképek olyan klasszikusok, mint a Taxisofőr, a Kánikulai délután, vagy a Komédia királyai, de a Joker rímel Brad Anderson A gépész c. thrillerére is - már ami az atmoszférateremtést, és a színészvezetést illeti.


Joaquin Phoenix korosztályának egyik legkülönlegesebb, legsokoldalúbb, legformabontóbb színművésze. Rendkívül széles palettán mozog a játéka. Már csak miatta érdemes megtekinteni a filmet!
Phoenix kirobbanó alakítása ellenére mégsem tekinthető „egyszemélyes”, egydimenziós one man show-nak a Joker.  A film kritikus – társadalomkritikus -, érzékeny, ha kell agresszív, de mégis nagyon finom és éteri, mindenekelőtt azonban végtelenül frusztrált. Akár csak az élet, a mindennapjaink. Korunk társadalma, társadalmi viszonyai.


Ilyen értelemben pedig Phillips mozija jócskán túlmutat Joker karakterén, a szuperhős univerzumon, Gothamen, és a Denevérember figuráján/legendáriumán.
Klasszikus született! A Joker mérföldkő, minden tekintetben. Bátor, impresszív, újító, lehengerlő.
Muszáj látni!

100%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése