2019. december 29., vasárnap

Szexoktatás (1. évad) - Sex Education (Season 1)


Azt már az Amerikai pite óta tudjuk, hogy milyen az, amikor a gerjedelmét és a bimbózó libidóját kezelni nem tudó tini egy almás pitét hív segítségül vágyai enyhítésére. Az ominózus mozi óta azzal is tisztában vagyunk, hogy „Stifler mamája” a mindenkori szex-orákulum, s valahogy onnantól datálható – bár ebben nem vagyunk olyan biztosak -, a „milf” kifejezés is.


Viszont az ilyen jellegű komédiák túlburjánzásával a szex-vígjáték műfaját elég gyorsan kimaxolta Hollywood, igaz, az altesti humort és a szexualitással kapcsolatos gyatra vicceket mindig el lehet adni a nagyközönségnek, szóval akadnak manapság is szép számmal követői a zsánernek, s az imént említett klasszikusnak.


Olyan szex-komédiával ellenben ritkán találkozni, ami a tinédzserek szexuális életét és az abból fakadó problémákat komolyan venné, és nem csak és kizárólag az olcsó poéngyártásra utazna.
Az olyan szex-komédia pedig, ami kifejezetten kellemetlen témákat feszeget, a dolog mélyére ás, és olykor még a felnőttek számára is zavarba ejtő pillanatokat tud okozni, na az tényleg ritka, mint a fehér holló.


A Sex Education úgy döntöget tabukat, hogy közben egy percig sem érezzük ízléstelennek a látottakat. Mindemellett a Netflix januárban debütált brit sorozata bitang szórakoztató is! Baromira szerethetőek a karakterei, Asa Butterfielddel, Ncuti Gatwaval, a Margot Robbie-ra kísértetiesen hasonlító Emma Mackey-jel, és az X-akták Scully ügynökével egyetemben.


És még az sem zavaró, hogy ismét huszonévesek formálnak meg 16-17 éves gimiseket. E tekintetben a diri renitens fiacskáját alakító Connor Swindells esetében lóg ki leginkább a lóláb, de a sorozat mentségére szóljon, nem győzzük hangsúlyozni, hogy a casting az valami egészen elképesztően csodás! Rég volt, hogy sorozat-karakterek ennyire magával ragadóak tudtak lenni.


Otis Milburn tök átlagos tinédzser, legalábbis ő bizonyosan ezt gondolja magáról. Csak hogy kénytelen mindenféle szexuális segédeszköz, ezzel kapcsolatos szakkönyv, képzőművészeti alkotás etc. között tengetni az életét, az édesanyja ugyanis híres szexterapeuta. Otis ennek ellenére, csak úgy mint társai, küzdelmes harcot vív saját szexualitásának kibontakoztatásával. Egy véletlen folytán azonban az élet úgy hozza, hogy a srác szex-tanáccsal látja el az igazgató jóképű, a lányok körében nagy népszerűségnek örvendő csemetéjét. Otis útmutatása pedig – naná, hisz volt kitől eltanulnia a szakma fortélyait – betalál, s a sikernek és némi ráhatásnak köszönhetően igen hamar „praktizálni” kezd a suliban.


Már önmagában az alapötlet is kiváló, a Sex Education azonban tényleg nem csak a felszínt karcolgatja, azzal együtt, hogy a 2019-es év vitán felül egyik legszórakoztatóbb mini-szériája.
Megnyerő a stílusa, megkapó a hangulata. Naná, hisz ízig-vérig európai cucc. A brit atmoszféra és a „nem-amerikai”, Hollywood-mentes fogalmazásmód pedig egészen új dimenziókat nyit meg a témában.


Vannak ugyan csetlései-botlásai a filmnek, de mind megbocsátható, s akár még szexepilként is elkönyvelhető.
A ’második szezon’ 2020 januárjában jön, úgyhogy addig még pont be tudod pótolni az elsőt! Hidd el, érdemes!

85%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése