2019. december 26., csütörtök

Volt egyszer egy... Hollywood - Once Upon a Time... in Hollywood


Hőseposz Hollywood aranykoráról.
Így is definiálhatnánk a legfrissebb Tarantino-mozit. Szubjektív, kinek a pap, kinek a papné, de a Volt egyszer egy... Hollywood vitán felül a mester egyik legjátékosabb alkotása. S többek között kiköszörüli azt a csorbát, amelyet az Aljas nyolcas ejtett az életművön. Nem, az sem volt rossz mozi, de hiányoltuk belőle azt a mókás, szertelen attitűdöt, ami Tarantino korábbi filmjeit jellemzi, s ami hál’ Istennek az új moziban ismét megvan!  


A Volt egyszer egy... Hollywod fikciós sztori. Rick Dalton, a nárcisztikus Hollywoodi western sztár sosem létezett, ahogy legjobb barátja, Cliff Booth, a titokzatos kaszkadőr is kitalált személy. De, most jön a „de”, sosem volt még Tarantino-film ennyire valóságos! A Sharon Tate-sztori csak hab a tortán, a legrealisztikusabb a kontextus ábrázolás, és a Tarantino-ra olyannyira jellemző, ismételten szenzációs dialógusok és kiválóan szerkesztett jelenetek.


Oké, rendben, hangulatfilm ez. De kicsit sem öncélú! Tarantino most is, mint általában, a nagybetűs mozi iránti szeretetét öntötte mozgóképes formába. Hollywoodról még sosem mesélt, ez a mostani meséje pedig az álomgyár történetét mondja el, mégpedig egy lecsúszóban lévő, egykoron szebb napokat élt sztár szemüvegén keresztül.


A szereposztás ismét szenzációs. DiCaprio és Brad Pitt viszik a hátukon a filmet, ahogy az az ilyen kaliberű színészektől elvárható. A két a-listás sztár zseniálisan megkomponált über laza jelenetekben bontakoztatja ki nem evilági, káprázatos képességeit.
Tarantino pedig, hiába az évek, ismét legjobb formájában tündököl. A látszólag jelentéktelennek tűnő pillanatokban is releváns dolgokat, gondolatokat fogalmaz. S talán sosem volt még ennyire tudatos.


Sokak szerint unalmas és kissé terjengős a film. Nos, a mi figyelmünk nem lankadt egy percre sem. A Volt egyszer egy... Hollywood mindvégig szórakoztató, frappáns, és oltári vicces. Biztosak vagyunk benne, hogy sok év után Tarantino egyik legerőteljesebb, legkiegyensúlyozottabb mozijaként fogják emlegetni.


A jellegzetes attribútumok ugyan megvannak, de a direktor tőle szokatlan elemekkel is tarkítja a már jól ismert zsargont.
Brad Pitt a tipikus Tarantino-protagonista megtestesítője – kiszámíthatatlan, veszélyes, ha szükséges agresszióra hajlamos, ugyanakkor jó kedélyű, és rendkívül szimpatikus férfiú. DiCaprio pedig tökéletesen hozza a hedonista, önmagába szerelmes, egoista, de szerethető, kissé bugyuta, kétségek közt vergődő, mindenkori Hollywoodi sztár karakterét. 


És hát, ahogy említettük, ez egy fikciós mozi. Hiába Roman Polanski, a kor bálványa Sharon Tate, és hiába Charles Manson.


Quentin Tarantino úgy alakította a sztorit, ahogy az ő furcsa, nem hétköznapi elméjében él a történet, ahogy… No de nem spoilereznénk!
Az év egyik legjobb filmjét mindenkinek látnia kell!

95%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése