2019. december 15., vasárnap

Aki bújt - Ready or Not


Ha nem is annyira kimagasló, mint azt néhány filmes portál lelkesen zengi, az év legkellemesebb meglepetésfilmjének képzeletbeli díjára joggal pályázik az Aki bújt.


A horror komédia műfajában született pár kiemelkedő darab az elmúlt években (személyes kedvencünk a Hétköznapi vámpírok, de a Better watch out is kifejezetten erősre sikeredett), s ezen filmek sorát gyarapítja a rendező páros, Matt Bettinelli-Olpin és Tyler Gillett alkotása is. Nem jár az élen, de üdítő kis darab, ami egy egészen kifacsart/kicsavart alapállásból csinál valós mozis élményt.


Megosztó filmecske ez, biztos lesznek olyanok, akiknél kiveri majd a biztosítékot ez az Addams family-be oltott Tűnj el! S ha már szóba került Jordan Peele kitűnő, társadalomkritikus horror filmje, muszáj leszögeznünk, hogy bármennyire is friss és ötletes az Aki bújt, közel sem játszik egy ligában Peele alkotásával.
No persze nem is áll szándékában. Ez egy „szimpla” szórakoztató mozi, s mint olyan, egészen kiváló!


A házasság intézményéről ugyan mondhatott volna ezt-azt, elbírtunk volna egy-két pofátlan fricskát, bele is fért volna a koncepcióba, de tény, hogy így is elviszi a bulit a meghökkentő sztori.


A karakterek szélsőségesen tipizáltak, mégis jól eltaláltak, a casting szenzációs! Andie MacDowell minden egyes megmozdulásáról süt, hogy baromira élvezte ezt a szerepet. Aki viszont elviszi a hátán a filmet, az a főszereplőnőt megformáló Samara Weaving. A fiatal színésznő letette már a névjegyét egy-két fontosabb moziban (Három óriásplakát Ebbing határában; A bébiszitter), de biztosra vesszük, hogy ezután csak úgy záporozni fognak neki a jobbnál jobb szerepajánlatok.
Weaving ízig-vérig főhős(nő), ha kell törékeny, ha kell mindenre elszánt amazon. Nem szimpla horror-királynő, sem rezzenéstelen arcú akciósztár. Jóval szélesebb palettán mozog, gazdag eszköztárral dolgozik.


A Ready or not gyermekdal még sokáig ott cseng majd a fülünkben, sajátos hangulata miatt pedig biztosan jó darabig emlékezni fogunk magára a filmre is!
Azoknak, akik kedvelik a kreatív, frappáns, műfaji határokat feszegető szórakoztató mozikat!

75%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése