2014. március 12., szerda

Mud


A honi forgalmazók egyik legnagyobb melléfogása, hogy Jeff Nichols műveit eddig még nem állították csatasorba, s így a magyar mozirajongóknak nélkülözniük kell eme remek rendező intenzív-impresszív alkotásait.
A Mud egy csodálatos coming-of-age movie, hihetetlenül erős alakításokkal, páratlan történettel, és lebilincselő hangulattal.
Matthew McConaughey a 2010-es évet követően valami isteni sugallatnak köszönhetően megtáltosodott: a bárgyú romkomokat komoly, mély tartalmú művekre cserélte, s azóta filmről filmre bizonyítja, hogy minden kétséget kizáróan ott a helye az A-kategória legfelsőbb szféráiban, a legnagyobbak között.
Végtelenül szerethető – jó értelembe vett - felhasználóbarát alkotás a Mud. Épp ezért sem értem, hogy tavaly tavasszal miért nem kerülhetett moziba, de még csak dvd forgalomba sem nálunk…
Akire nem gyakorol semmilyen hatást Nichols műve az vagy kizárólag Van Damme - filmeken szocializálódott és ebből kifolyólag képtelen a színvonalas, értékes mozgóképek befogadására, vagy szimplán érzelmi szegény.
A Mudnak bőven ott a helye a legjobb „felnőttéválós” filmek között - mint pl. az Állj mellém, a Good will hunting, vagy az Egy különc srác feljegyzései.

Tye Sheridan! Ezt a nevet jó lesz az eszünkbe vésni! Jacob Lofland is óriási, de Sheridan annyira szuggesztív, hogy az valami elképesztő! A két gyerekszereplő közül egyértelműen ő viszi a prímet! Érett játéka és karaktere leginkább a fiatal Brad Renfro-t (R.i.p.!) juttathatja eszünkbe. Sheridan a fiatal tini generáció egyik legnagyobb tehetsége és reménysége, az idén áprilisban érkező Joe c. független drámájára pedig már előre fenem a fogam…


A Mud igazi ereje a Mississippi-hangulatban, a szerelem tematikája köré fonódó magvas gondolatokban, a kulcskarakter Ellis (Tye Sheridan, még egyszer!) dacos kamaszvágyainak ábrázolásában, és nem utolsó sorban Mr. Matthew McConaughey déli akcentusában és cserzett bőrében rejlik.
Több mint emlékezetes!

90%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése