2014. november 3., hétfő

Philomena - Határtalan szeretet


Steve Coogan párszor már jelét adta annak pályája során, hogy „hahó, több vagyok, mint egy olcsó komédiás!”. A Maise tudja, a Marie Antoinette és a Kávé és cigaretta után Coogan ismét egy komolyabb lélegzetvételű műben játszik - és egyáltalán nem áll neki rosszul a disztingvált(abb) modor. 


A színész olyannyira beleszeretett a történetbe, hogy az egyik főszerep eljátszása mellett a produceri és a forgatókönyvírói teendőket is magára vállalta. Az ilyen jellegű túlzott elhivatottságból általában 10-ből 10-szer rossz film születik, Coogan esete azonban – vagyis a Philomena - a ritka kivétel!  
A megtörtént esetet feldolgozó alkotás az angol riporter, Martin Sixmith The lost child of Philomena Lee c. oknyomozó dokumentumregényén alapszik. Az ír származású Philomena a karrierje mélypontján lévő brit újságíróval igyekszik megtalálni 50 éve nem látott gyermekét.
A mélyen vallásos idős hölgy és a racionális gondolkodású Sixmith között különös barátság szövődik, miközben a tengerentúlon próbálják kibogozni az egyébként rendkívül kusza ügy rendkívül kusza szálait, s igyekeznek Philomena elveszett Anthony-jának nyomára bukkanni.


Coogan remekül játszik! Judi Dench pedig egy sokszorosan Oscar-jelölt művésznőhöz méltón formálja meg Philomena karakterét: visszafogott, de érzelemdús, finom, mégis határozott alakítás az övé. 


A rendező, Stephen Frears (A királynő; Pop, csajok, satöbbi; Veszedelmes viszonyok) öreg, tapasztalt, vén róka módjára vezényel. Filmje jó tempójú, érdekfeszítő oknyomozós dráma. Nem korszakos mű, de egyértelműen a 2014-es Oscar felhozatal egyik legkiegyensúlyozottabb, legszívmelengetőbb alkotása.

85%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése