2020. január 29., szerda

Álom doktor - Doctor Sleep


Stephen King máig legsikeresebb és legerősebb műve a Ragyogás, mely óriási hatást gyakorolt a horror műfajára, s a pop kultúra egészére.
Amikor felröppent a hír, hogy a szerző több mint 35 esztendő után a Shining folytatására készül, még a kemény vonalas rajongókban is felmerült a kétely, hogy a mester vajon meg tudja-e ugrani az önmaga által felállított lécet. S bár a regény nem ér fel elődje színvonalához, nem a gyengébb King-művek sorát gyarapítja, van benne „szufla” – csak, hogy stílszerűen fogalmazzunk.


A Ragyogásból Stanley Kubrick forgatott kultikus horrort – melyről köztudott, hogy Stephen King máig nincs megelégedve vele, szerinte a rendező túl sok változtatást eszközölt a történetben a regényhez képest. Kubrick műve azonban King nemtetszése ellenére is a zsáner egyik legerősebb műfajfilmje evör, köszönhetően a direktor által kreált ördögi-vészjósló hangulatnak, és Jack Nicholson parádés játékának.


A Doctor Sleep-et az új horror üdvöske, Mike Flanagan gondjaira bízták a producerek, aki az évek során több ízben bizonyította már, hogy kellő elkötelezettséggel viseltetik a műfaj iránt, s ismeri annak minden rezdülését.


Flanagan már az előkészületek és a forgatási procedúra során leszögezte egy interjúban, hogy minek után a Ragyogás az egyik kedvenc mozija, igyekszik mindent megtenni azért, hogy felnőjön a feladathoz, s méltó folytatást készítsen Kubrick alapvetésének.
Nos, Flanagan nem lódított, ugyanis az Álom doktor minden egyes képkockájáról árulkodik, hogy a rendező komolyan vette a projektet, s nem holmi megoldandó feladatként kezelte az adaptációt.


A mai horror-trendekkel ellentétben egy komótos, lassan, körültekintően építkező filmet forgatott, amely nem hat olyan letaglózóan, mint az 1980-ban készült klasszikus, de több ponton is megidézi annak összetéveszthetetlenül egyedi hangulatát.


Ewan McGregor és Rebecca Ferguson kiváló választásnak bizonyulnak a főbb szerepekre. Az angyali Ferguson szokatlan egy ilyen negatív karakter bőrébe bújtatva, de már az antréja is meglepően hatásos, s mindvégig magabiztosan uralja a figurát.


Sokakat el fog riasztani a „trendkiller” attitűd, a lassú tempó, és a játékidő (közel 3 órás a film!!!), a műfaj elkötelezett rajongóinak azonban bátran ajánljuk az Álom doktort. Nem tökéletes, nem katartikus cucc, de Flanagan-t nem érheti vád, beváltotta ígéretét: nyugodt szívvel kijelenthető, hogy a Doctor Sleep méltó folytatása Kubrick Ragyogásának!

75%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése