2014. június 13., péntek

Conviction - Meggyőződés


…habár rendkívül sokan méltatják, és vitathatatlan, hogy elég ritkán sikerül ilyen érzékletesen ábrázolni a vásznon a testvéri együvé tartozást, a Meggyőződés egyetlen – ugyanakkor kifejezetten releváns – hátulütője a kiszámítható dramaturgia. Mértani precizitással szerkesztett, célzottan könnyfakasztó drámával van dolgunk, mely primer szinten el is éri a kívánt hatást, de katarzisra azért nem képes.
Ezt a filmet biza’ a két főszereplő, Hilary Swank és Sam Rockwell „adja el”. Működik köztük a kémia, ’hiszünk’ nekik. Természetesen és többnyire sallangmentesen játszanak, bár Swank néha hajlamos túlságosan szentimentális lenni – ez a ’vonás’ egyébként az alkotás egészére is jellemző -, Rockwell jó értelembe vett puritanizmusa viszont remekül ellensúlyozza ezt az icipici kis „kilengést”. 


A sztori megtörtént esetet dolgoz fel. Szummázva: adott egy hányatott sorsú testvérpár, a balhés Kenny és a hugica, Betty Anne. Kenny-t 1983-ban lesittelik gyilkosság vádjával, és életfogytiglani börtönbüntetésre ítélik. Az elszánt Betty Anne azonban nem nyugszik bele szeretett bátyja ilyetén történő „elvesztésébe”. Beül az iskolapadba, előbb leteszi az érettségit, majd kierőszakol magából egy ügyvédi diplomát is, hogy segíteni tudjon az évek óta börtönben sínylődő, vélhetően koholt vádak alapján elítélt bátyuson. 


Ahogy fentebb említettem, a Meggyőződés meglehetősen kiszámítható – szinte percre pontosan tudjuk, hogy mikor, milyen fordulatra számíthatunk, és hogy annak kb. mi lesz a következménye. A Szív dallamai és a Séta a Holdon forgatókönyvírója Pamela Gray azonban ügyes writer, így alapvetően a film ezen tulajdonsága kevésbé zavaró. Ráadásul a remekül összeválogatott színészgárda kárpótol az esetleges hibákért. A két kiválóan teljesítő főszereplő mellett Melissa Leo, Minnie Driver és a fogatlan, alkesz, drogos picsaként néhány rövidke szcéna erejéig feltűnő Juliette Lewis mind-mind hozzátesznek a produkcióhoz.
…és hát kiszámíthatóság ide, célzott érzelmi ráhatás oda, azért a film végén biztosan könnybe lábad majd a szemünk. Még ha aztán kicsit szégyenkezünk is amiatt, hogy naiv módon ismét hagytuk magunkat „csőbe húzni”…

75%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése