2014. június 10., kedd

American hustle - Amerikai botrány


Azért az külön megérne egy misét, hogy milyen nívóbeli változásokon megy keresztül – eufemizmus, na ja… - az Amerikai Filmakadémia. Mert tegyük a kezünket a szívünkre: sem az Argo-akció, sem a Némafilmes, sem pedig A bombák földjén nem volt katartikus alkotás. Sőt, ha kíméletlenül őszinték akarunk lenni, ezek az Oscar-nyertes filmek még az adott év 10 legjobbja közé sem nagyon férnének be.
Az Amerikai botrány „csupán” jelölve volt idén a legjobb film díjára, és valóban, nem mondhatni, hogy gyenge alkotás lenne, de David O. Russell lightos gengszter sztorijánál is bőven akadtak jobbak tavaly.
Russell mozija, olyan, mintha a Wall street farkasának a kistesója lenne. Kevésbé odabaszós, kevésbé szókimondó, sőt, elpirul, ha csöcsöt lát, és meg van illetődve, ha kap egy tóckost… 


A rendező különleges munkamódszere, hogy óriási teret enged a színészeinek, így azok önfeledten imprózhatnak, toporzékolhatnak, drámázhatnak – ha úgy tetszik… Az Amerikai botrány nagy erőssége tehát a színészi játék. A Russell biztosította lehetőségekkel a mostanra már kifinomult művésszé érett Jennifer Lawrence él a legügyesebben (jött is a Bafta, meg a Golden Globe). Hihetetlen, hogy még mindig csupán 24 éves a csaj!!! Az alakítása alapján sokat dicsért Amy Adams is rendben van, bár esetében valószínűleg annak szólt a temérdek elismerés, hogy hasonló szerepben eddig még nem nagyon láthattuk – így a meglepetés erejével hat a szende vöröstől a rengeteg „majdnem cici villantás”, és a domina póz. Aki még feltétlen kiemelendő a gárdából, az Bradley Cooper. A faszi szépen lassan, kiváló aktorrá válik, és tulajdonképpen neki, és az isteni Jennifernek köszönhetjük a film igazán emlékezetes momentumait. A tenyérbe mászó, seggfej, opportunista FBI-ügynök szerepében Cooper remekel. 


Christian Bale meg már most egy legenda. Sajnos azonban épp az ő karaktere – és vele a tudatos, célzott hízókúra – az, ami miatt ordít a filmről, hogy egyértelműen a díjkiosztókra pozícionálták. 


Az American hustle amúgy tisztességes munka – nagyon is az. Részletgazdag – talán picit túlságosan is -, kimunkált, és míves. Helyenként még vicces is – no persze közel sem annyira, mint a „bátyó”, a The wolf of Wall Street.
Szélhámos gengszter film létére viszont túlságosan jólfésült és maníros – kicsit olyan, mint egy másodosztálybeli, vértelen, kókadt pöcsű Scorsese-mozi. 

70%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése